Malumunuz seçimler demokrasi sisteminin yegane unsuru ve prensibi değildir ancak hepsinin bir bütün olarak önemli ve temel unsurlar olduğu bu unsurlardan hiçbirinin diğerine kurban edilmemesi gerektiği de doğrudur. Elbette bu unsurlar birbirlerinin yerini de tutmamalıdır. Bunlardan insan hakları ve özgürlükleri, güçler ayrılığı, bağımsız yargı, şeffaflık ve kamu işlerinde hesap sorulabilirlik, toplumsal adalet, siyasi ve ekonomik eşitlik gibi unsurlar yer alıyor. Sonuç olarak, demokratik sistemin temel ilkeleri arasında özgür ve bağımsız bir medya unsuru bulunmalıdır.
Herhangi bir seçim kampanyasında, ilgili partilerin propaganda odaklı medya araçlarına sahip olması normal ve meşrudur. Bu bağlamda seçmenleri kendi programına çekmeye çalışması da olağandır. Ancak bu tür medya kuruluşları, yalnızca kendi tarafı oldukları kesimlerin çıkarlarına hizmet ederler. Oysaki bunların ötesinde genel olarak demokratik sisteme ve sürece hizmet eden tarafsız özgür ve profesyonel medya organları da olmalı. Böyle bir medya kuruluşunun olmaması elbette ki demokrasi unsurlarının bir payesinin eksik olacağı gibi demokrasi sistemi ile seçim sürecinin güvenirliğini de ciddi bir zan altında bırakacaktır.
Taraflı ve yönlendirilmiş medya kuruluşları bağlı oldukları grupların propagandası için faaliyet yürüttüğü zaman demokrasi sisteminin güvenirliği gereği tarafsız bir medyanın var olması gerekmektedir. Bu medya, seçimle ilgili farkındalık ve bilinç oluşturma, oy verme sürecinin netleştirilmesi, halkın katılımını artırma, seçmenlerin haklarını koruma, bilgi sağlama ve katılımcılar arasında karşılaştırma yapma gibi işlevleri yerine getirmelidir. Medyanın toplumsal bir kurum olduğunu ulusal bir görev üstlendiği gerçeği burada yatıyor, görevi toplumdaki bireylere doğru bilgi, farkındalık ve açıklık sağlamaktır. Böylece izleyici veya seçmenler elde ettiği bilgilere dayanarak gerekli olduğu her alanda doğru kararları verebilsin.
Rûdaw Medya Grubu tarafsızlık ile tanındığı gibi hayata geçirdiği ve uyguladığı bağımsız ve profesyonel tutumunu devam ettirmesinin yansımalarını kampanya sürecinin ilk gününden seçim sonuçlarının paylaşıldığı ana kadar bu seçimde, sürece, seçmene, demokratik bilince ve Kürdistan Bölgesi'nin itibarına hizmet etti ve hem içeride hem de dışarıda beklentilerini karşıladı.
Bizim gibi demokrasi sınavında başarılı olmak isteyen bir halk için, yönlendirilmiş taraflı medya kuruluşları bizleri kurtarmayacağı gibi bu sınavdan istediğimiz notu almamıza hizmet etmeyecektir. Bizim ihtiyacımız olan geliştirmemiz elzem olan, bel bağladığımız ve dünyaya bir örnek olarak sunarak bu sınavda not alabileceğimiz şey tarafsız ve özgür bir medyanın olmasıdır, böylece demokrasinin gerçek aydınlık temel prensiplerini yerine getirmiş olacağız.
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın