Dılovan İdris Barzani

09-04-2018
Ako Mohammed
Etiketler Dılovan İdris Barzani Ako Muhammed
A+ A-

Bazı insanların davranışları isimleriyle eşdeğerdir. Dılovan (Dilovan) merhametli, sevecan ve içten demektir. Şehit bir peşmergenin oğlunun yanlız olmadığına onu ikna etmek, cesur bir gazeteciyi desteklemek, şehit ve enfal çocuklarıyla ilgilenmek, dostlarını unutmayıp, bu uğurda mücadele veren herkese desteğini göstermiştir merhum Dılovan İdris Barzani.  

 

Dılovan, erken yaşta büyük sorumluluklarla karşılaştı. Babası vefat ettiğinde henüz çok gençti. Öyle bir vedaydı ki o, dağ mücadelesi ve göçzedelikteyken, Kürdistan Demokrat Gençlik ve Öğrenciler Birliği’ndeki arkadaşlarını şu şekilde teşvik ediyordu; “sizin sabretmeniz lazım, peşmerge arasında İdris Barzani beyin vefatı yüksek bir moralle atlatılmalı, bu daha fazla mücadeleye teşvik etmeli ve daha fazla sizi güçlendirmeli” diyordu.

 

Babasının vefatından sonra kardeşlerine bakma sorumluluğu büyük ölçüde onun omuzlarına yüklendi. Özellikle peşmerge ve siyasi mücadelenin o zor olan döneminde kardeşi Neçirvan Barzani’nin siyasi mücadelesinin önünde daha fazla kapının açılmasına vesile olan büyük faktörlerden biriydi. Dılovan, daha sonra ki yıllarda da birçok şehit ailesi ve çocuğna baktı.

 

Dılovan bey konuşurken de merhametliydi, zor zaamnlarda da ikl onun sesi duyulurdu. Arkadaşımız Şifa Gerdi şehit olduktan sorna telefonla bizimle görüşen ilk kişiydi. Musul yakınlarında şehit Şifa Gerdi’nin cenazesini aldığımız an beni aradı, beni teselli etmeye çalıştı. Benim hissettiklerimi çok iyi anlıyordu. Sevilenlerin kaybının ne demek olduğunu iyi biliyordu. Taziyesine kabulünde de merhametli bir şekilde o duygudan nasıl bahsedeceğini biliyordu.

 

Dılovan bey, Rûdaw televizyonu ilk yayına başladığı zaman, devrim ve 1991 ayaklanması öncesi peşmergenin mücadele dönemine ait bazı arşiv görütünleri vererek bize yardımcı oldu. O zaman Dılovan bey ve Geli Kurdistan Televizyonu dışında hiç kimse bize yardımcı olmadı. Rûdaw ile olan bu münasebetine rağmen, konumu itibariyle sürekli siyasi işlerle iç içe olduğu halde, asla telefonla bile Rûdaw’ın editöryal işleri hakkında konuşmadı.

 

Arşiv işini çok önemsiyordu. Aşirv yaparken detaylar üzerinde dururdu. Bir keresinde, başkan ve yöneticilerin konuşmalarını nasıl önemsemesi gerektiğini uzun uzun anlatmıştı; “Çünkü başkan ve yöneticiler birgün tarih olarak araştırmalara konu olacak bir döneme şahitlik ediyorlar. Onların konuşmaları da araştırmaların bir parçası olacak. Bu yüzden konuşmaların tarihi ve mekanı belirtilmeli.”

 

Dılovan Barzani’nin taziyesine büyük katılım ve başsağlığı mesajları, kendisi, ailesi ve herhangi bir makamı olmadan hayatını kaybettiği güne kadar hizmet ettiği siyasi partiye layık bir taziye oldu.


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli