Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), kadınların medya alanında eğitilmesine yönelik ortak çalışma yürüteceklerini duyurdu. Ortak Açıklama, Rûdaw Genel Müdürü Ako Muhammed ile UNFPA Irak Temsilci Yardımcısı Garik Hayrapetyan tarafından yapıldı.
Rûdaw Medya Grubu, kadınların medya alanında eğitilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile ortaklık yaptı.
Konuya ilişkin açıklama, başkent Erbil’deki Rûdaw Araştırmalar Merkezi’de düzenlenen toplantıda, Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed ve UNFPA Irak Temsilci Yardımcısı Garik Hayrapetyan tarafından duyuruldu.
İlk olarak söz alan Ako Muhammed, “Bugün Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Rudaw Medya Ağı arasında kadınların medyada eğitilmesine yönelik bir ortaklığın duyurusunu yapıyoruz” diyerek UNFPA Temsilci Yardımcısı Garik Hayrapetyan’a, UNFPA temsilcisi Sana Karwan ve tüm çalışanlarına, ayrıca bu ortaklığı hazırlayan Rûdaw ekibinden Ruwayda Mustafa ile Ali Sarbaz'a teşekkür etti.
“Ortaklığımız toplumda eşitliğe giden doğru yolda önemli bir adımdır”
Eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadelede gazetecilerin rolünün her zamankinden daha fazla arttığını artık teknolojik gelişmelerle birlikte bu rolün daha da genişlediğini vurgulayan Muhammed, şunları kaydetti:
“Bilgiye erişimin yaygınlaşması sevindirici çünkü bilgi sayesinde insanlar eşitsizlikle daha etkili mücadele ediyor, adaleti yaratma çabaları çok daha güçlü oluyor.
Bugün Rûdaw’a ulaşan Planlama Bakanlığı'nın son tahminlerine göre Irak'ın nüfusu 43 milyon 324 bin kişi ve bunun yüzde 49,5'ini kadınlar, yüzde 50,5'ini erkekler oluşturuyor. Ancak bu rakamlar henüz Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki yaşam ve çalışma alanlarına yansımamıştır. Aktif kadın gazetecilerin sayısının artması, kadınların her alanda öne çıkması için çok önemli bir örnek ve teşvik olabileceği gibi, kadınların yaşadığı sorunların ve elde ettikleri başarıların medyanın ve kamuoyunun gündemi haline gelip desteklenmelerine neden olacaktır. Dolayısıyla ortaklığımız toplumda eşitliğe giden doğru yolda önemli bir adım ve önemli bir çalışma alanıdır.
Rûdaw Medya Grubu’nun geçmişte gazetecilik eğitimi ve öğretimi alanında başarılı ortaklıkları oldu ve biz bu alana daha fazla önem vermeyi planlıyoruz. UNFPA'nın Rûdaw ile olan ortaklığı planımız için büyük bir teşviktir. Bu ortaklığın çok daha başarılı olmasını ve genişletilmesini bekliyoruz.”
Ako Muhammed, Rûdaw Medya Grubu’nun kurulduğu 2015 yılından bu yana BM'nin önemli bir planı ve hedefi haline gelen sürdürülebilir kalkınmaya özel önem verdiğini belirterek, “Bu bağlamda Rûdaw, çevre ve iklim değişikliğinin yanı sıra sağlık ve eğitim, doğum sırasında anne sağlığı, ekonomi ve sosyal sorunların çözümü, sosyal adalet ve göçmenlere ve işçilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına da büyük önem veriyor” dedi.
“Kadınlar Rûdaw için büyük bir güç”
Rûdaw’ın ayrıca elverişli iç çalışma ortamına da büyük önem verdiğini, onlarca kadının bu sayede toplum içerisinde etkili insanlar ve birer yıldızlar haline geldiğini aktaran Muhammed, şöyle devam etti:
Rûdaw bugüne kadar, kadınları şiddetten korumaya yönelik yasalarda iyileştirmeleri teşvik etme, sosyal konularda bilgi sağlama ve verimli diyalog oluşturma konusundaki başarılı çalışmaları nedeniyle dünya çapında birçok ödül aldı. Bu konuda başarılı çalışmaları meslektaşlarım Ala Şali, Şeyhan Tahsin, Hêvîdar Zana, Sima Abkhızır, Nime Nebez, Nalin Hesen, Banu Dilşad, Hawar Celaleddin, Luna Xalid, Sureyya Hüseyin, Dilniya Rahman, Peyam Serbest, Halepçe Sadun, Sazgar Selah, Lilia Mirautsa, Adle Bekir ve bir çoğu yıldızlaşarak toplumun sevgilisi haline geldi. Ayrıca yetenekli sunucumuz şehit Şifa Gerdi’yi, Rûdaw’da bugün bölüm yöneticisi, editör, teknisyen olan diğer kadın çalışanları da unutmuyoruz ki tüm bu çalışmalar onlar olmadan olmaz. Bu meslektaşlarımız Rûdaw için büyük bir güç çünkü yaratıcı oldukları kadar titizlikle çalışıyorlar.”
Ako Muhammed, kadınların Rûdaw çalışmalarına katılım oranının yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Bugün burada başlattığımız adımın da çok daha verimli olacağına eminim” dedi.
UNFPA Temsilci Yardımcısı Hayrapetyan da "Bu projede ve ilk aşamada kadınların lider olabilmesi ve kendi fikirlerine sahip olabilmesi için kadınlarla birlikte çalışacağız” dedi.
Bunun ortaklığın sadece ilk aşaması olduğunu, gelecekte başka çalışmalara ve projelere imza atacaklarını kaydeden Hayrapetyan, "Gelecek yıl ikinci aşamaya geçmeyi ve bu ortama erkekleri getirmeyi planlıyoruz çünkü erkeklerin de bu konuların tanıtılmasına katılması gerekiyor" diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın