Rûdaw Medya Genel Müdürü Ako Muhammed, Dünya Medya Kongresi’nde medya şirketlerinin karşılaştığı sorunları anlattı

17-11-2023
Rûdaw
Etiketler Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed Dünya Medya Kongresi Abu Dabi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, katıldığı Dünya Medya Kongresi'nde, medya kuruluşlarının gelirlerini artırma ve telif haklarını koruma konusunda karşılaştıkları engeller hakkında konuştu.

2023 Dünya Medya Kongresi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlendi.

Dünya Medya Kongresi dünyanın en büyük medya kongresi olup, Rûdaw Medya Grubu kongreye katılan tek Kürt medya ağıydı.

Ayrıca dünyanın dört bir yanından gazeteciler ve medya uzmanları kongreye katılarak birçok önemli konuyu tartıştı.

"Medya Sektörünün Geleceğini Belirliyoruz" başlığı ile 14-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrede "biyoteknolojiler, iklim değişikliği ve yapay zeka" gibi konular da ele alındı.

Kongrenin son gününde Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, “Dijital Çağda Dayanıklı Gelir Stilleri: Başarı Haritasını Tanımlamak” başlıklı panelde konuştu. 

Ako Muhammed, sosyal ağlardaki resmi olmayan sitelerin medya kuruluşlarının ürünlerini aldığını ve bunun büyük kuruluşların gelirlerine zarar verdiğini bildirdi.

Rudaw Medya Grubu Genel Müdürü, bu sitelerin büyük kurumlara hiçbir ücret ödemeden ürünlerini alıp kullandığını ve onları gelir kaynağı haline getirdiğini belirtti.

“Artık hikayelerimiz tüm dünyaya ulaşıyor”

Ako Muhammed, büyük medya kuruluşlarının yaşadığı sorunları şöyle anlattı:

"Teknolojinin gelişmesi dünyanın yaşayan bir parçası olmamızı sağladı. Artık hikayelerimiz tüm dünyaya ulaşıyor ama biz ve diğer ülkelerdeki medya şirketleri bir sorundan bıktık. Bu sorun, sosyal ağların ve çevrimiçi yayıncılık şirketlerinin ücretini ödemeden ulusal medyanın ürünlerini kullanmalarıdır.”

Rudaw Media Grubu Genel Müdürü, bu sorunun çözümü için "Kanada Kuralları"na atıfta bulunarak, Kanada'nın bu yılın haziran ayında "Online Haber" yasasını çıkardığını hatırlattı.

Ako Muhammed, bu yöntemin Meta ve Google gibi teknoloji devlerini, ağların haber gelirlerinin bir kısmını Kanada kanallarına, gazetelerine ve radyo istasyonlarına vermeye zorladığını kaydetti.

Gelir dağılımında farklılık var

Kürdistan'ın en büyük medya grubunun başında olan Ako Muhammed, Facebook ve Google gibi sosyal ağların bölgelere göre gelir dağılımında fark yarattığını belirtti.

Ako Muhammed, "Avrupa'da YouTube'da 10.000 izlenme elde ederseniz, geliriniz Irak ve Suriye'deki 10.000 izlenmeden çok daha yüksek olacaktır” diyerek şöyle devam etti:

"Gönderilerinizin izlenme sayısı Danimarka'daysa geliriniz Irak ve Suriye'deki görüntüleme gelirlerinden daha yüksek oluyor” dedi.

Ako Muhammed, bazı medya kuruluşlarının karşılaştığı engellere dikkat çekerek, "Kanada'da Facebook ve Instagram siteleri yasaklanan şirketlerden biriyiz” dedi.

"Bu uluslararası ve küresel bir sorundur"

Rudaw Medya Grubu Genel Müdürü Muhammed, gazete sayısının azaldığını duyurdu ve durumu şu şekilde anlattı:

"Matbaa ve kağıt gazete çağında biz gazete basıp satardık ama artık Irak'ta günde bin adet satışlamadığı için gazete basımı durdu. Irak'ta kanallarla para paylaşma kültürü yok çünkü hizmet veren kanallara ödeme yapacak bir sistem yok. Kablolu yayın sistemimiz yok, televizyon yayıncılığına başka türlü katılamıyoruz, bu da medya kuruluşları ve kanallar için daha büyük mali sorunlar yaratıyor. Bu uluslararası ve küresel bir sorun ama bölgemizde etkisi daha büyük. Dolayısıyla yapımcılarla diğer taraflar arasında adaletin sağlanması açısından buralarda bu konuların tartışılmasının güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum."

Kürdistan'dan sadece Rudaw katılıyor

Rûdaw Medya Grubu, 2023 Dünya Medya Kongresi'nde tek Kürt medya grubu olarak yer aldı. Rûdaw, farklı ülkelerden 50'den fazla medya kuruluşunun yer aldığı Avrupa Haber Değişim Ağı'nın (INEX) önemli bir ortağıdır. Rûdaw aynı zamanda Irak ve Kürdistan'da INEX'te yeri olan tek kanaldır.

Rûdaw’ın Amerikan Uluslararası Medya Ajansı ile stratejik bir ilişkisi var. Rûdaw ayrıca Çin'in küresel televizyon ağları CTGN ve CCTV Plus ile İngiltere Kraliyet Araştırma Enstitüsü Chatham House’la işbirliği yapıyor.

Rûdaw ile Associated Press ve AFP arasında da aktif ve yakın bir koordinasyon mevcut.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.