Dersim'de Gağan kutlaması renkli görüntüler oluşturdu

28-12-2022
Ali Haydar Gözlü
Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Etiketler Dersim Gağan Kürt Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi
A+ A-

Dersim (Rudaw) –Dersim'de yöre insanının inanışına göre yeni yıl anlamına gelen (Gağan) kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Dersim Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Dersim'de Hicri takvime göre yeni yıla giriş olarak kabul edilen Gağan (Kal), her yıl Aralık ayının son haftası ile Ocak ayının ilk haftası kutlanıyor.

Dersim'de halkın "Gağan" olarak isimlendirdiği ve eski yılın uğurlanarak yeni yılın karşılandığı etkinlik gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun da katıldığı etkinlik nedeniyle belediye binası önünde bir araya gelen katılımcılar buradan "Avcılık Yasaklansın!" pankartı açarak davul-zurna ve klarnet eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş boyunca Gağan etkinliğinin vazgeçilmezi olan oyunlar oynayan tiyatro grupları renkli görüntüler oluşturdu.

Seyit Rıza Parkı'na kadar davul zurna eşliğinde vatandaşlarla kutlanılan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Etkinlikte Kırmancki (Zazaca) kısa bir konuşma yapan Alevi Piri Veli Yıldız ve Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, herkesin yeni yılını kutladı.

Gağan ekibi daha sonra davul zurna eşliğinde halk ile Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya gelerek  geleneksel oyunlar oynandı. Ardından yeni yılın iyilik getirmesi amacıyla   çıralar yakıldı lokmalar pay edildi.

Buradaki etkinliğin ardından tiyatro grupları, Gağan'ın simgesi olan oyunlar eşliğinde esnafları gezerek lokmalar topladı.

Gağan etkinliğinde  barış ve kardeşlik için dualar eden  Alevi Piri Veli Yıldız, "Bu Gağanın anlamı yeni yıl geliyor eski yıl gidiyor anlamına gelir. Biz Xızır'dan dileğimiz barış gelsin iyilik gelsin, bu kötlük uzak gitsin. Bu dünyada kim dardaysa ve durumu kötüyse bu Düzgün  baba, Gola Buyer kendisine yardımcı olsun" dedi.

Alişer Yılmaz, "Lokmalar pay edildi, niyazlar dağıtıldı, bu kültürümüzün devam etmesi gerekir, bu şekilde de gitsin" şeklinde konuştu.

Sinan Baytekin, "Bugünün kültürümüzde önemli yeri vardır. İran kültüründe de var. Eskiden insanlarımız Gağan zamanında ev ev gezer, un, şeker, yağ  ve para toplarlardı. Topladıkları eşyaları ve parayı da fakir bir vatandaşın evinde paylaştırırlardı. Bu kültür son zamanlarda kaybolmuştu ama birkaç yıldır yeniden canlandırılmaya başlandı" dedi.

Toplanan lokmaların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının ardından etkinlik kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de devam edecek.

Dersim'de başta olmak üzere Sivas, Erzincan, Bingöl ve Muş'ta da gerçekleştirilen Gağan etkinlikleri, Alevi inancına göre 3 ay süren ibadet takviminin de başlangıç günü olarak kabul ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli