‘Türk Escobar’ Urfi Çetinkaya cezaevinde öldü

2 saat önce
Etiketler Urfi Çetinkaya Uyuşturucu Baron
A+ A-

Haber Merkezi – 'Türk Escobar' olarak bilinen uyuşturucu baronu Urfi Çetinkaya öldü.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Malatya-Pütürge nüfusuna kayıtlu Çetinkaya tutuklu bulunduğu cezaevinde öldüğü belirlendi.

Çetinkaya'nın lideri olduğu organize suç örgütüne yönelik 20 Şubat'ta İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar, Malatya, Antalya, Çanakkale, Bilecik, Muğla ve Balıkesir'de düzenlenen "Kafes-44" operasyonunda 43 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya, Portekiz ve Yunanistan'da 13 ton, Türkiye'de ele geçirilen 24 ton olmak üzere toplam 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları tespit edilen zanlıların tanıdıklarıyla kendilerine ait gemi, ticari konteyner ve balıkçı tekneleriyle uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları belirlenmişti.

Soruşturma kapsamında, suç örgütüne ait toplam değeri yaklaşık 20 milyar olan 147 arsa, 56 konut, 8 apartman, 74 iş yeri, 53 lüks araç, tekne, 53 şirketteki ortaklık payları, 64 banka hesabı, 7 kiralık kasa ile çok sayıda ziynet eşyası, nakit para ve soğuk cüzdana tedbir konulmuştu.

"Teşekkül halinde uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek" suçlarından kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası bulunan ve kırmızı bültenle aranırken İstanbul'da yakalanan Urfi Çetinkaya ise 12 Nisan 2023'te tutuklanmıştı.

Urfi Çetinkaya kimdir?

Urfi Çetinkaya, 1958 yılında doğdu.

Urfi Çetinkaya, 1980 darbesi sonrasında "arananlar" listesine giren isimlerden biriydi. Darbe döneminin etkisiyle genç yaşta suç dünyasına adım atan Çetinkaya, hayatının geri kalanında kaçınılmaz bir şekilde suçla iç içe geçirdi.

1989’da Silivri'de bir çiftlik evine düzenlenen operasyonda üç kilo morfinle yakalandı ve tutuklandı. 6 ay sonra tahliye oldu.

Çetinkaya, 2000 yılında 'Matador' adı verilen operasyonla yakalandı, cezaevine kondu.

2003'te tahliye edildi. Çetinkaya, 2012'te sağlık sebepleri ile cezaevinden tahliye edildi. Bir operasyon sırasında polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vurulan Çetinkaya, tekerlekli sandalyeye bağlı bir şekilde yaşamını sürdürüyordu.

"Teşekkül halinde uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek" suçlarından kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası bulunan ve kırmızı bültenle aranırken İstanbul'da yakalanan Urfi Çetinkaya ise 12 Nisan 2023'te tutuklanmıştı.

Adı İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'yle de anılan Çetinkaya'nın, Zindaşti ile ortak olduğu iddia ediliyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli