Musul Başpiskoposu: Facianın tüm sorumluları hesap vermez ise greve gideceğiz

30-09-2023
Etiketler Benedictus Younan Hano Musul Süryanileri Katolik Kiliseleri Musul Hemdaniye
A+ A-

Musul Süryanileri Katolik Kiliseleri Başpiskoposu Benedictus Younan Hano, hükümetin Hemdaniye olayı ile ilişkisi olan tüm şüphelileri soruşturmaması ve sorumluları cezalandırmaması halinde greve gideceklerini söyledi.

Musul’daki sağlık sistemini eleştiren Hano, "4 milyon nüfuslu bir vilayette nasıl 800 yataklık hastane atağı olabilir?" diyerek tepki gösterdi.

"Bizim en büyük sorunumuz yolsuzluk” diyen Başpiskopos, düğün salonundaki yangının da tüm kurumlara sızan “yolsuzluktan” kaynaklandığını belirtti.

Süryani Başpiskopos Benedictus Younan Hano, Rûdaw muhabiri Rence Cemal’in sorularını yanıtladı.

Rûdaw: Olayla ilgili soruşturmada ortaya çıkan son netice nedir?

Başpiskopos Benedictus Younan Hano: Duyduğumuz kadarıyla soruşturmanın neticesi onaylandıktan sonra birkaç gün içinde açıklanacak. Sonucun ne olacağını bekleyip göreceğiz.

Rûdaw: Hem Kürdistan Bölgesi'ndeki hem de Ninova'daki tıbbi çabaları ve yardımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başpiskopos Benedictus Younan Hano: Aslında tıbbi çabalar çok iyi, Irak'ta genel olarak hiçbir sorunları yok. İster Erbil'de olsun, ister Kürdistan Bölgesi'nde olsun, ister merkezde olsun, tek bir bölgeden bahsetmiyorum. En genç hemşire ve sağlık asistanından doktora kadar sağlık personeli çok iyi, ancak hastaneler, ekipmanlar ve diğer şeyler yetersiz, özellikle merkezde. Kürdistan Bölgesi'ndeki hastanelerin durumu daha iyi. Musul'da tüm hastanelerin toplam yatak sayısı 800'ün altında. Dört milyon nüfuslu bir vilayette nasıl sadece 800 yatak olabiliyor? Mesela dünyadaki bütün ülkelerde belli bir oran var, eğer bir bölgede 10 milyon insan varsa, acil durumlara göre bu orana göre yatak olması gerekiyor. Çünkü acil durumlar, zehirlenmeler, grip, virüslerin yayılması ve benzeri hastalıklar oluyor ve bu konuda dünyada bir standart var. İlçe ve nahyeleri ile 4 milyon nüfuslu bir vilayetin sadece 800 yataklı hastanesi olmaması gerekiyor.

Bu bir trajedi, bu kadar iyi sağlık kadronuz varken, ne zaman bir kaza, afet olsa bizden çocuklarımızı yurt dışına göndermemizi istiyorlar. Neden onları yurt dışına mı gönderelim? Dışarıda ekstra ne var? Dışarıda daha fazla denetim var mı? Evet belki daha temiz hastaneler ve daha iyi ekipmanları var ama inanın daha iyi kadro yok, bizim çok iyi sağlık kadromuz var. Sağlık personelimizin durumu çok iyi ama ekipmanları yok mesela hastanede oksijen yok, ne yapabilir? Doktor ne kadar iyi olsa ve ne kadar iti ameliyat yaparsa yapsın donanımı yoksa ne yapabilir? Bu doktorların gerekli ekipmanı olursa çok daha iyi iş çıkarır.

Rûdaw: Doktorlardan bahsettiniz, bu konuda şahit olduğunuz bir vaka oldu mu? Doktor ne yaptı?

Başpiskopos Benedictus Younan Hano: Evet, yanık vakaları ve dumandan etkilenenlerin boğazı kalınlaştığı için soluk borusu ameliyatını yapan doktorlar oldu. Bu durumda yaralı burnundan nefes alamadığı için doktor boğazını delmek zorunda kalır. Bir doktor, 35 kişiye her biri 5 ila 10 dakika süren boğaz ameliyatı gerçekleştirdi. Yani 35 kişinin hayatını kurtardı. Ama hastanede sadece iki tüp vardı. Doktor gidip dışarıdan kendi cebinden para vererek aldı.

Rûdaw: Bahsettiğiniz doktorun ismi ne?

Başpiskopos Benedictus Younan Hano: Musul’daki Dr. Şilan bunu yaptı, cebinden ödedi. Daha sonra kendisi ile konuştuk, yardım edelim dedik ama kabul etmedi. Onun gibi doktor ve sağlık çalışanlarımız var. Hümanist, güçlü, çok iyi. Biz onlara hizmet açısından en iyi hastaneleri neden sağlamıyoruz, neden onlar için en iyilerini yapmıyoruz? Bir olay olduğunda neden mağdurları yurt dışına gönderiyoruz? Neden bunun masrafları ile karşı karşıya kalalım? Onları ülkemizde tedavi edelim, doktorlarımız ve personelimiz olsun, gelişelim, hastanelerimiz olsun.

Rûdaw: Pek çok yetkili onları ziyaret etti, yardımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başpiskopos Benedictus Younan Hano: Yetkili gelip güzel şeyler söylüyor, hepsi güzel şeyler anlatıyor ama biz o sözlerden sonra karar bekliyoruz. Bu halkın hayatını değiştiren kararlar. Artık sorunun nerede olduğunu hepimizin bildiği bir noktaya geldik. Bizim derdimiz yolsuzluk, yolsuzluğun bizi nereye götürdüğünü, bize neler yaptığını gün be gün biliyoruz. O salon yolsuzluğun bir sonucuydu. Başka yolsuzlukları da gösterdi. Diğer kurumlardaki yolsuzlukları, örneğin sivil savunma, sağlık ve diğer alanlardaki zayıflıkları ortaya çıkardı. Dolayısıyla bu konuyu tek bir mekana veya tek bir konuya hapsetmek mümkün değildir. Daha doğrusu bu konu sadece kamuoyu meselesi değil, aynı zamanda devlet meselesidir. Devletin bu olayla birlikte gündeme gelen tüm sorunları çözmesi gerekiyor. İtfaiye sayısından ambulanslara, hastanelerde çalışma izinlerine, ilaca, devlet dairelerine hepsinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu bir dizi işiniz var demek oluyor. Yaşananlar birikmiş sorunların neticesi ve devletin tek bir kişiyi sorumlu tutmaması, cezalandırmaması gerekiyor. Bu sorunun bir parçası dolayısıyla her şeyi gözden geçirip herkesi sorumlu tutması gerekiyor.

Rûdaw: Soruşturma sonucu olayın havai fişek veya elektrikten kaynaklandığını gösterirse bu konuda görüşünüz ne olur?

Başpiskopos Benedictus Younan Hano: İster havai fişek veya başka bir şey desin ama sorumlulardan hesap sorulması iyi olur. Burada durmamalı, böyle olmamalı. Bu iyi, peki ya diğerleri. Herkesi sorumlu tutmak zorundasınız, izin verenleri, güvenlik koşullarını kabul edenleri. Turizm, sivil savunma, elektrik dairesi, herkesin hesap vermesi gerekiyor. Ya hepsi soruşturulur ya da biz grev başlatırız. Grev de sadece bizim bölgelerimizle sınırlı kalmamalı, tüm Irak’ta greve gidilmeli. Irak genelinde grev çağrısı yapma yetkim yok ama madem bu trajedi karşısında herkes yanımızda ve tüm Iraklıların trajedisi, burada bizimle birlikte durdular, taziyelerini ilettiler. Hepsine teşekkür ediyorum; Bugün onları, bizi ve yolsuzlukla boğuşan tüm Iraklıları korumak için yolsuzlukla mücadele için bir kampanya başlatacağız ve devletle el ele vereceğiz. Bugün Başbakan yolsuzlukla mücadele etmek istiyor, biz de onun yanında olacağız, yolsuzlukla, yozlaşmış insanlarla mücadelede onun yanında olacağız. Allah'ın izniyle yolsuzluk yapanları bu ülkeden kovacağız.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli