Irak Başbakanı Sudani, Türkiye heyetini kabul etti

29-08-2023
Etiketler Bağdat Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat
A+ A-

Erbil (Rûdaw)  - Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre toplantıda, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gözden geçirildi, ekonomik ortaklığın ve çeşitli alanlarda iş birliğinin genişletilmesinin yolları ele alındı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, uzun tarihi ilişkileri olan iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı ve Kalkınma Yolu Projesiyle Türkiye'nin ciddi etkileşimini takdir etti.

Sudani, Bağdat hükümetinin ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde izlediği politikayı, insan ve doğal kaynaklarıyla Irak'ın tüm komşu ülkeler için bir temas noktası, kalkınma ve ortaklık alanı olabileceğini belirterek, bilgi alışverişinin önemini vurguladı.

Sudani ayrıca, Irak ile Türkiye arasındaki ziyaretlerin, iki tarafın ilişkileri çeşitli düzeylerde geliştirme arzusuna işaret ettiğini kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını Sudani'ye ileten Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, Türkiye hükümetinin küresel ticaret için önemli bir yol olarak gördüğü kalkınma yolu projesini desteklemedeki ciddiyetini ve istekliliğini vurguladı. Bolat projenin Irak ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkileri açısından önemine dikkat çekti.

Irak Başbakanı ayrıca  Ticaret Bakanı'nın huzurunda bir grup Türk iş insanını da kabul etti.

Başbakan Sudani, konuk heyete Irak hükümetinin iş ve yatırım ortamını iyileştirmek için sağladığı kolaylıklar ve reformları anlattı.

Ticaret Bakanı Bolat, dün Bağdat'a gelerek Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, bugün de Iraklı mevkidaşı Atir el-Gireyri ile görüşmüştü.

Kalkınma Yolu Projesi nedir?

Irak Başbakanı Sudani, Asya'yı Avrupa'ya bağlayacağını söylediği Kalkınma Yolu Projesi'ni mayıs ayının sonlarında açıklamıştı.

Basra Körfezi'ndeki Büyük Faw Limanı'ndan başlayıp Irak'ın kuzeyine doğru devam ederek Türkiye'ye ulaşacak projenin 1200 kilometre uzunluğunda demir yolu ve kara yolu altyapısını içermesi planlanıyor.

Bu projenin Basra, Bağdat ve Musul'u de içeren bir güzergahı takip ederek Türkiye'deki demir yolu ağına bağlanması hedefleniyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli