Bağdat’ta tutulan Türkiye vatandaşları Irak Başbakanı’na mektup yazdı

16-09-2023
Etiketler Irak Bağdat Türkiye Tutuklu Interpol
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Ankara’nın talebi üzerine Irak’ta Interpol tarafından tutuklanan 7 Türkiye vatandaşı Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’ye bir mektup yazarak Türkiye’ye iade edilmelerini istedi.

Türkiye’de değişik suçlarla aranan ve Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin değişik kentlerinde tutuklanan 7 Türkiye vatandaşı, mahkemenin kararına rağmen Türkiye’ye iade edilmedikleri için uzun süredir seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor.

Kimisi 4 yıl, kimisi ise 1 yıldır Bağdat’taki polis merkezlerinde tutuklu bulunan Servet Aydemir, Cafer Yıldıran, Ferhat Nigit, Cuma Barışan, Cemal Doğan, Yunus Emre Güngör ve Ramazan Karakayalı, bu defa da “Türkiye'ye sınır dışı edilme talebi” ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye bir mektup yazdı.

“Sayın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'ye...” diye başlayan mektupta şu ifadelere yer verildi:

Bizler, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) tarafından Irak'ta tutuklanan yedi Türkiye vatandaşıyız ve sizden bizi Türkiye’ye iade etmenizi talep ediyoruz.

Irak mahkemesinin hakkımızda Türkiye'ye sınır dışı etme kararı olduğu halde halen Irak'taki polis karakollarında gözaltında tutuluyoruz.

Türkiye'ye sınır dışı edilmemizi geciktiren durumun Dışişleri Bakanlığı'nın imzasına bağlı olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor ancak biz bunun sebebini bilmiyoruz.

Bu nedenle sizden yardım etmenizi rica ediyoruz.”

Öte yandan Rûdaw’a konuşan tutuklulardan Muş nüfusuna kayıtlı Servet Aydemir’in kardeşi Suat Aydemir, tutuklu bulunan kişilerin uzun süredir seslerini yetkililere duyurmak istediğini ancak bir türlü sonuç alamadıklarını söyledi.

Aydemir, “Irak mahkemesi kardeşim ve diğer tutuklular hakkında Türkiye’ye iade kararı vermiş. Ancak buna rağmen Irak Dışişleri Bakanlığı iade belgelerini imzalamıyor. Onlar Türkiye’ye iade edilmek ve cezalarını orada çekmek istiyor” dedi.

Suat Aydemir, tutuklulardan Cafer Yıldıran’ın geçtiğimiz dönemde sesini yetkililere ulaştırabilmek için açlık grevine gittiğini de söyledi.

Geçtiğimiz günlerde tutuklulardan Cafer Yıldırım tutuklu bulunduğu hapishaneden videolu mesaj göndererek, “Tutuklandığımız günden beri hepimiz Türkiye’ye iade edilmek istiyoruz fakat Irak hükümeti bizi iade etmiyor. Hatta yetkililer bize ‘Türkiye’ye iadeniz yok, sizi serbest de bırakamayız, buradan ancak ölüleriniz çıkar’ diyorlar. Burada hiç bir günahımız yok ama cezaevindeyiz. Ülkemize dönmek ve cezamızı orada çekmek istiyoruz. Burada çok kötü şartlarda yaşıyoruz. Aramızda hasta ve yaşlılar var. Şu anda kendi can güvenliğimiz için anlatamadığım bazı durumlar var” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.