Erbil (Rûdaw) - Bu yıl, Irak’ta 6 tonun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi ve uyuşturucuyla ilgili suçlardan dolayı 14 binden fazla şüpheli tutuklandı. Ancak, komşu Suriye'deki rejimin çöküşü ve sınırın sıkılaştırılmasıyla birlikte, ülkeye uyuşturucu kaçakçılığı önemli ölçüde azaldı.
Uyuşturucu ile mücadele: 6 Ton 183 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Uyuşturucu ile Mücadele Direktörlüğü, 2024 yılı itibarıyla toplamda 6 ton 183 kilogram yasadışı uyuşturucu ele geçirildiğini ve 14 bin 483 şüphelinin uyuşturucu suçlarından dolayı tutuklandığını belirtti.
Uyuşturucu suçlularına sert ceza: Onlarca kişiye idam cezası
Irak yargısı, uyuşturucu ile ilgili suçlara karşı sert cezalar verdi. 14 bin 438 tutuklamanın 144’ü, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. 454 yerel uyuşturucu satıcısı ise ömür boyu hapis ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Buna ek olarak, 11 şüpheli güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda hayatını kaybetti, 33 kişi ise yaralandı. Uyuşturucu ile Mücadele Direktörlüğü, üç güvenlik mensubunun öldüğünü ve 31 kişinin yaralandığını bildirdi.
BM uyarıyor: Irak, uyuşturucu kaçakçılığı merkezi haline geldi
Birleşmiş Milletler (BM), daha önce Irak'ın bölgesel bir uyuşturucu kaçakçılığı merkezi haline geldiğini belirterek, Bağdat hükümetinin terörizmle mücadele ettiği gibi uyuşturucu ile mücadele etmeye de söz verdiğini vurgulamıştı.
Irak'a kaçakçılıkla sokulan uyuşturucuların yaklaşık %90’ı, Suriye ile olan batı sınırından gelen Captagon haplarıydı. Ancak, Aralık başında Beşar Esad rejiminin çökmesinin ardından Irak, Suriye ile olan 600 kilometrelik sınırında güvenliği sıkılaştırarak bu geçiş yolunu kapattı.
Sınırda güvenlik önlemleri artırıldı: Musul’un Qaim İlçesi Kaymakamı açıklamalarda bulundu
Musul’un Qaim İlçesi Kaymakamı Turki Muhammed Halaf, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Uyuşturucu kaçakçılığı operasyonları sınır boyunca tamamen azaldı ve artık Irak’a uyuşturucu girişi yok” dedi.
Kaymakam, “Qaim bölgesi bir sınır bölgesidir ve daha önce uyuşturucu kaçakçılığı yapılırdı, ancak sınırlar kapatıldığında uyuşturucunun girişi sona erdi” ifadelerini kullandı.
2024'ün ilk yarısında 18 Milyon Captagon hapı ele geçirildi
Resmi rakamlar, 2024’ün ilk yarısında Irak’a 18 milyon Captagon hapının girdiğini ve 6 binden fazla Captagon satıcısı ve kaçakçısının tutuklandığını gösteriyor.
Suriye'deki iç savaşın ardından uyuşturucu ağları çökmeye başladı
Suriye, 13 yılı aşkın süren iç savaşı sırasında amfetamin benzeri uyuşturucuların ihraç ve ticaretinin verimli bir alanı haline gelmişti. Ancak, Esad’ın devrilmesiyle birlikte bu ağlar büyük ölçüde çökmüş durumda. Çünkü Şam’daki yeni otoriteler, Esad’ın gücünü sürdüren yasadışı uyuşturucu ağını ortaya çıkardı.
Esad ailesi ve uyuşturucu kaçakçılığı
Beşar Esad’ın kardeşi ve aynı zamanda bir askeri komutan olan Mahir Esad, uyuşturucu işinin başlıca figürlerinden biri olarak öne çıkıyordu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın