Karakoldan firar eden eski Vakıf başkanı öldü; ailesi soruşturma istiyor

23-04-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Saad Kambaş Irak Sünni Vakıflar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Bağdat’taki bir polis merkezinden kaçan Sünni Vakıflar Dairesi eski başkanı Saad Hamid Kambaş’ın gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybettiği bildirildi. Diyala’da taziye kuran ailes, hükümetten ölüm sebebinin aydınlatılmasını istedi.

Irak’ta yolsuzluk davalarından hapis cezasına çarptırılan Irak Sünni Vakıf Divanı eski Başkanı Saad Hamid Kambaş, 18 Nisan günü başkent Bağdat'taki El-Hadra Hapishanesi’nden firar ettiği duyurulmuştu.

Daha sonra Irak medyası Kambaş’ın Ulusal Güvenlik Teşkilatı tarafından Musul’da düzenlenen bir güvenlik operasyonunda tutuklandığını duyurmuştu. Aynı gün Irak İçişleri Bakanlığı bu haberleri doğruladı ancak Kambaş’ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Kambaş’ın Karrada Mariam Polis Karakolu'nda kaçtığını ve Musul’da tutuklandığını gösteren görüntüler bulunuyor.

Ailesi, Erbil’de 47 milyon dolara otel satın almaktan 4 yıl hapis cezasına çarptırılan Sünni Vakfı’nın eski başkanının oteli kendi adına değil, vakıf adına aldığını savunuyor.

Kambaş için Diyala’da kurulan taziyeye katılan aşiret ileri gelenlerinden Şeyh Haşim Abdulmelik, "Hırsızları ve Irak'ta bölünme tohumları ekmek isteyenleri suçluyoruz. Irak halkı her şeyi biliyor. Onu kimin hedef aldığını ve kimin dışarı çıkardığını biliyorlar. Erbil'de bir otel satın aldığını söyledi. Otel bir komitenin gözetiminde satın alındı” dedi.

Akrabaları, hükümeti Kambaş’ın gerçek ölüm nedenini araştırmaya çağırdı. Şeyh Casım Kerhi, “Hükümetten Kambaş’ın ölüm nedenlerini araştırmasını ve bize söylemesini bekliyoruz" diye konuştu.

Irak Yüksek Dürüstlük Komisyonu, “yolsuzluk” iddiasıyla Sünni Vakıf Divanı'nın eski başkanını Kambaş’ın tutuklanması talimatı vermişti. 12 Nisan’da Yolsuzlukla Mücadele Merkez Ceza Mahkemesi’nin kararıyla tutuklanarak dört yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Kambaş, başkent Bağdat'ta Karrada Mariam Polis Karakolu'na gönderilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli