Bağdat (Rûdaw) - Yaklaşık bir yıl boş kalan Parlamento başkanlığı koltuğu, bugün yapılan iki tur oylamanın ardından yeni başkanını seçti. Azim İttifakı'nın adayı Mahmud Meşhedani, Sünni, Kürt ve Koordinasyon Çerçevesi gruplarının desteğiyle ikinci turda 182 oy alarak Irak Parlamentosu’nun yeni başkanı oldu.
Irak Anayasası ve Federal Yüksek Mahkemesi’ne göre, meclis başkanlığı için adayın 329 sandalyeli parlamentoda 166 oy alması gerekiyor.
İlk turda 329 üyeden 271’i oy kullanırken, Meşhedani 153 oy aldı; ancak bu sonuç yeterli olmadığından ikinci tura geçildi.
İkinci turda, 269 parlamenterin katılımıyla yapılan oylamada Meşhedani 182 oyla çoğunluğu sağlayarak yeni başkan seçildi.
Bağımsız aday Salim İsawi 42 oyda kalırken, Amir Abdulcabbar 8 oy aldı ve 39 oy geçersiz sayıldı.
Siyasi denge ve Sünni adaylar
Irak’ta parlamento başkanlığı, siyasi bir teamül olarak Sünnilere ayrılmış durumda. Bu seçimde de tüm adayların Sünni olması dikkati çekti.
Önceki oturumlarda Sünniler ortak bir aday üzerinde anlaşamamış, bu da seçim sürecinin uzamasına neden olmuştu. Ancak, bu sefer İsawi’yi destekleyen Siyade İttifakı da Meşhedani’ye destek verince seçim tamamlandı.
Kürdistani fraksiyonlar ve Taqadum gibi grupların desteği de Meşhedani'nin seçilmesinde etkili oldu.
Mahmud Meşhedani'nin siyasi geçmişi
1948 doğumlu Mahmud Meşhedani, Irak’ın tanınmış Sünni liderlerinden biri olarak biliniyor. Politikaya girmeden önce Irak ordusunda subay olarak görev yapan Meşhedani, Körfez Savaşı’na karşı çıktığı için 1990 yılında tutuklanmış, müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ardından cezası 15 yıla indirilmişti.
2004 yılında Irak Anayasası’nı yazma komisyonunda yer alan Meşhedani, 2006-2009 yılları arasında da Irak Parlamentosu Başkanlığı görevini yürütmüştü.
Meşhedani, oturum öncesinde yaptığı açıklamada, “Sünnilerin çoğunluğunun adayıyım. Mevcut karmaşayı bitirmek için bu desteğin devam etmesini istiyoruz” dedi.
Kürdistan fraksiyonlarının desteğini sağlamak amacıyla da görüşmelerde bulundu.
Irak’ta üçlü güç paylaşımı
Irak’ta 2003 yılından bu yana süregelen siyasi denge gereği, parlamento başkanlığı Sünnilere, cumhurbaşkanlığı Kürtlere ve başbakanlık ise Şiilere veriliyor.
Irak Yüksek Mahkemesi, 14 Kasım’da eski Meclis Başkanı Halbusi'nin milletvekilliğini yolsuzluk iddialarıyla iptal etmişti, bu da başkanlık seçim sürecini hızlandıran bir etken oldu.
Meşhedani’nin başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte, Irak Parlamentosu’nda yaklaşık bir yıldır süren başkanlık boşluğunun sona ermesi bekleniyor.
Irak'ın mezhepsel güç paylaşım sistemine göre, parlamento başkanlığı görevi Sünnilere, başbakanlık görevi Şiilere ve ülkenin cumhurbaşkanlığı görevi Kürtlere ayrılmıştır.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın