Erşat Salihi: Türkmenler, Irak toprak bütünlüğünün çimentosu

19-11-2021
Foto: AA
Foto: AA
Etiketler Erşat Salihi ITC ORSAM Irak Türkmen Cephesi
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – ITC Milletvekili Erşat Salihi, Irak seçim sisteminin adaletsizlik yarattığını ve Türkmenlerin zararlı çıktığını, Türkmenlerin Irak’ın toprak bütünlüğü için önemli olduğunu belirtti.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin (ORSAM) bugün Ankara’da düzenlediği panelde 10 Ekim’de yapılan parlamento seçimleri sonrası Irak’ın siyasi çehresi ve Kerkük’ün durumu tartışıldı.

ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Seçim Sonrası Kerkük’ün Durumu” başlıklı panele Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi konuşmacı olarak katıldı.

Salihi, panelde Irak seçimleri sonrası ülkenin siyasi alanından beklentilerin yanı sıra Kerkük'ün seçimlerin ardından beklenen durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Peşmergenin Kerkük’e dönmesiyle ilgili Rûdaw’ın sorusunu yanıtlayan Salihi, “Şu an Kerkük’ün idari sınırları etrafında Peşmerge bulunuyor ve eğer yürürlüğe geçerse Ortak Operasyon Önleme Merkezi de bu bölgelerde kurulursa ciddi sıkıntı yaratır. ITC’nin tutumu birinci günden siyasi toplantılarda bunu reddetmiştir” ifadesini kullandı.

Salihi ayrıca seçim yasasına ilişkin Rûdaw’ın sorusuna “Kürtler önce seçim yasasını istemediler, sonra istediler. Çünkü Musul’un içinde daha çok sandalye kazandılar” yanıtı verdi.

Irak'taki seçim sisteminin adaletsiz sonuçlar doğurduğunu kaydeden Salihi, "Irak’taki yeni seçim sisteminden en zararlı çıkan Türkmenler oldu. Birinci günden beri söylüyorum, bu kanun, bu yasa yanlıştır. Yanlış yazılan bir yasa yanlış neticeler getirir. Irak'ın 83 seçim bölgesine ayrılması yanlıştı." yorumunda bulundu.

“Toprak bütünlüğünün çimentosuyuz”

Panelde Türkmenlerin Irak içindeki konumlarına değinen Salihi, "Irak'taki makamlar ve Şii'si de, Sünni'si de Kürt'ü de Türkmenlerin ne kadar önemli bir faktör olduğunun farkında değiller. Biz Irak'taki toprak bütünlüğünün çimentosuyuz" dedi.

Irak ekonomisinin hala IŞİD’in faturasını ödediğini söyleyen Salihi, "Biz DEAŞ'ın büyük bir zararını gördük. Hala memleketine dönmeyen göçmenlerimiz var" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli