Irak’ta 50 yıl önce hazırlanan ceza kanunu rafa kaldırılıyor

18-08-2021
Rûdaw
Etiketler Berhem Salih Irak Bağdat Ceza kanunu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Baas rejimi dönemine ait ceza kanununda değişikliğe gidilmesi ve yeni bir ceza kanununun hazırlanması için girişimde bulundu.

Başkent Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığı (Selam Köşkü) külliyesinde düzenlenen toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yeni Irak Ceza Kanunu hakkında hazırlanan kanun taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hazırlanan Yeni Ceza Kanunu taslağını Irak Parlamentosuna sunan Cumhurbaşkanı Salih, “Irak Ceza Kanunu, modern ceza kanunları ile ilerleme kaydedebilmesi ve uluslararası yasalara bağlı olan ülkelerin izlediği yollardan gidilmesi amacıyla hazırlanmıştır” dedi.

Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yasa tasarısının Cumhurbaşkanlığı ile Yüksek Adalet Kurulu tarafından hazırlandığına dikkat çekilerek, 1969 yılında (Baas rejimi tarafından) hazırlanan Irak Ceza Kanununun yerini alacağı belirtildi.

Yasa tasarısının, Irak Anayasasına uygun hazırlandığı ifade edilen açıklamada, “Uluslararası kanunlara aykırı olmadan, ülkede barışı, güvenliği, yardımlaşmayı ve istikrarı temin etmesi öngörülmektedir” denildi.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, söz konusu yasa tasarısının kapsamlı bir yenilenmeden oluştuğuna dikkat çekerek, “Tasarının hazırlanmasında Iraklı uzmanların ve farklı fıkıh kurumlarının tecrübelerinden yararlandık. Irak’ın halihazırda içinde bulunduğu durumu ile uygun ve barışık olması için yasa tasarısının yazı dilinin yasal çerçevede yazılmasını hedefledik” dedi.

Ülkede yaşanan dönüşüm ve değişikliklere rağmen ceza kanunlarında her hangi bir değişiklik yapılmadığını ifade eden Salih, yasa tasarısında yolsuzlukla mücadele edilmesi için ağır cezai yaptırımlar içeren metinlerin yer aldığını söyledi.

Salih, şunları söyledi:

“Mali yolsuzlukla mücadele, yasalardan kaçmanın önüne geçmek, yolsuzluk yapanların edindikleri haksız kazançların yeninden iade edilmesini zorlamak ve ülke ekonomisine karşı yapılan yolsuzluklara ağır cezaların uygulanması için önemli özellikler içermektedir. Bunların yanı sıra yasa tasarısı aile kanunu düzenlemelerini de içermektedir.”

Irak’ta 1968 yılında yürürlüğe giren ceza kanunu günümüze kadar ülkede uygulanıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli