IRAK - Elektrik iletim kulesine bombalı saldırı

05-08-2023
Etiketler Elektrik iletim kulesi Bombalı saldırı Irak Bağdat
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ta Bağdat’ın doğusu ile Diyala vilayetleri arasındaki elektrik iletim kuleleri bombalı saldırıların hedefi oldu.

Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, elektrik kulelerinin hedef alındığı bölgelerde askeri komutanlar ve idari yetkililerin sorumlu tutulmasına karar verdiklerini açıkladı.

Resul “Irak hükümeti artan sıcaklıklarda vatandaşlara en iyi hizmeti vermeye, onların yükünü hafifletmeye çalışırken, terör çeteleri altyapı ve elektrik direklerini hedef alıyor. En son Bağdat'ın doğusu ile Diyala arasındaki Xan Beni Seid bölgesindeki 400 KW gücündeki enerji nakil hattını havaya uçurdu” ifadelerine yer verdi. 

Irak Elektrik Bakanlığı, saldırının dün gece saat 20.30’da elektrik nakil kulesine bağlanan patlayıcıların patlatılması sonucunda gerçekleştiğini duyurdu.

Emniyet güçlerinin bu tür saldırıların gerçekleşeceğine dair istihbarat bilgisine sahip olduğunu belirten Resul, elektrik kulelerinin saldırıya uğradığı her alanda askeri komutanlar ve idari yetkililerden hesap sorulmasına karar verildiğini kaydetti.

Son dönemde elektrik kuleleri IŞİD hücrelerinin bombalı saldırılarının hedefi haline geldi.

29 Temmuz’da Salahaddin'de çok sayıda elektrik iletim kulesi havaya uçuruldu. Irak Elektrik Bakanlığı, Salahaddin-Hadisa elektrik nakil hattının bir dizi el yapımı patlayıcı tarafından hedef alındığını ve "üç kulenin çalışamaz duruma geldiğini" söyledi.

Irak, çeşitli nedenlerle haftalık elektrik kesintileriyle karşı karşıya.

Petrol ve gaz zengini bir ülke olmasına rağmen, Irak'ın elektrik santralleri büyük ölçüde ithal İran gazı ile çalışıyor. Elektrik durumunu kötüleştiren diğer bir neden ise, borçlarını ödemedeki gecikmelerden ötürü Tahran'ın gaz akışını defalarca askıya alması.

Talebi karşılamak için şehirler, soğutma ekipmanı da dahil olmak üzere tüm günlük ihtiyaçları karşılama kapasitesine sahip olmayan özel jeneratörlere başvuruyor.

Irak'ın elektrik sorununu çözmek için günlük 34.000-35.000 megawat elektriğe ihtiyacı var, ancak Iraklı yetkililere göre ise ülkedeki santraller günde 26.000 megawat üretecek kapasiteye sahip. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli