Irak, Güney Kore'den 2,63 milyar dolarlık savunma sistemi satın aldı

4 saat önce
Rûdaw
Etiketler Irak Güney Kore M-SAM II
A+ A-

Haber Merkezi - Irak Savunma Bakanlığı, Güney Kore yapımı Cheongung-II (M-SAM II) hava savunma sistemlerinin satın alınması için 2,63 milyar dolar değerinde bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Bu anlaşma, Irak’ın 1991 yılından bu yana ilk kez büyük çaplı bir savunma sistemi satın almasıyla dikkat çekiyor.

Satış anlaşması, Irak Savunma Bakanı Sabat Abbasi ve Güney Kore’nin Irak Büyükelçisi Choi Sung-soo arasında imzalandı.

Bakan Abbasi, bu alımın Irak hava savunma stratejisinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Bu adım, tüm Irak hava sahasını koruyacak ve ülke için bölgesel dengeyi sağlayacak bir değişikliğe vesile olacaktır” dedi.

"Kore Patriot" olarak bilinen Cheongung-II (M-SAM II) savunma sistemi, 3,5 trilyon Kore wonu (yaklaşık 2,63 milyar dolar) değerinde. Anlaşma, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’la yapılan önceki savunma anlaşmalarının ardından Güney Kore’nin savunma ihracatını genişletme yönünde attığı etkili bir adım olarak değerlendiriliyor.

M-SAM sistemi, Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı tarafından, Rusya'nın Almaz-Antey ve Fakel firmalarıyla işbirliği içinde geliştirildi. Sistem, Güney Kore’nin füze savunma mimarisinde eski MIM-23 Hawk bataryalarının yerini alarak, çok katmanlı bir savunma stratejisinin parçası olarak hizmet verecek.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Segvan Sindi, Rûdaw’a verdiği demeçte, “Irak hükümeti, 1991'den bu yana ilk kez bu tarz bir savunma sistemi satın alıyor. Irak'a uygulanan ambargo nedeniyle şu anda envanterde sadece orta ve kısa menzilli füzeler bulunuyor. Ambargo, uzun menzilli füze satın almamıza hâlâ izin vermiyor” diye konuştu.

Sözleşmeye göre, savunma sisteminin ilk kısmının 2025’te Irak’a teslim edilmesi bekleniyor. Ayrıca, Irak Savunma Bakanlığı’ndan bir ekip, sistemi daha yakından incelemek için Güney Kore’ye gönderilecek.

Foto: South Korean-made Cheongung-II (M-SAM II)


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli