Hengaw projesi Musul'da engellilere umut oluyor

16-11-2023
Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Hengaw projesi Mususl Engelli Protez Doktor
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Musul'da, ortopedi uzmanı Dr. Tuqa Abdullatif, kol veya bacaklarını kaybeden engelliler için Hengaw projesi kapsamında protez kol ve bacak hazırlıyor. umut oluyor.

Yaklaşık bir yıldır engelliler için protez hazırlama projesine öncülük eden Dr. Tuqa Abdullatif, Musul'da, çeşitli nedenlerle kolunu ya da bacağını kaybetmiş olan çok sayıda engellinin yüzünü güldürüyor, onlara umut oluyor.

Proje hakkında bilgi veren Tuqa Abdullatif, “Biz hayatını idame ettiremeyen engellilere yardım ediyoruz. Birkaç yardım kuruluşu sayesinde onlara ulaşabiliyoruz. Engelliler için yapılan protezlerin farklı kalıpları bulunuyor. Hastaların daha önceden alınan taleplerine göre onlar için protez el, kol ya da ayaklar yapıyoruz.İlk başta insanların bize inanması ve güvenmesi için zamana ihtiyacımız olacağını düşündük ancak şükürler olsun daha başlangıçta birçok kişi başvurdu. Şimdi Musul'da ne kadar çok insanın bize ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bu da bizim devam etmemizi sağladı” diye konuştu.

Şeker hastalığı nedeniyle bir bacağını kaybeden Musullu engellilerden Mustafa Hemadi protez bacak için başvuruda bulunduğunu belirterek, “Bu projeye iki kez başvurdum. Buraya geldiğimde içim huzur doluyor. İçten sözleri ve yardımları sayesinde içim ferahlıyor, yüküm hafifliyor. Sadece protez bacak için değil. Burası ruhuma iyi geliyor, huzur buluyorum burada” dedi.

“Özel bir kalıp çıkarıyoruz”

Protez yapımının birkaç aşaması olduğunu belirten Tuqa Abdullatif, “Öncelikle hastayı görmemiz çok önemli. Hastanın ihtiyaçlarını ve sorunun ne olduğunu görmemiz açısından görmemiz gerekiyor. Öncelikle hikayesini dinliyoruz ardından ona nasıl yardımcı olabileceğimize dair bir plan çiziyoruz. Hayatını değiştirebileceğimiz bir yol haritası çiziyoruz. İkinci aşamada hastaya hangi protezin takılacağına karar veriyoruz. El ya da kol ya da ayak için düşündüğümüz protezin ölçülerini alıyoruz ve hasta hakkındaki bilgileri yazıyoruz. Ardından onun için özel bir kalıp çıkarıyoruz” dedi.

Kadınlar, erkekler ve çocuklar için proje kapsamında özel kalıplar çıkarılarak protezler hazırladığını ifade eden Tuqa Abdullatif şöyle devam etti:

“Beni bu projeyi başlatmaya motive eden şey çocukların küçük yaşta proteze alıştırılması ve bu nedenle ilerleyen yaşlarda ameliyata gerek kalmamasıydı. Halka engelli çocuklarına şimdiden protez kullandırmalarını öneriyoruz. Bunun yanı sıra hastaların birçok kez sağlık merkezlerine gitmesi gerekiyor. Sembolik bir para alıyoruz ki çoğu harcamalarımıza gidiyor zaten. Bu paranın da hayır kurumları tarafından karşılanması için girişimlerimiz oldu; çünkü biliyoruz ki insanlar bize gelmeden önce birçok kez doktora gitmiş ve epeyce para harcamış. Bu projeyi oluşturduktan sonra halka hizmet etmek istedik. Özellikle de engelli insanlara. Bu çalışmayla fark ettik ki engelli insanların, özellikle de elleri ya da ayakları olmayan insanların sayısı çok fazla. Musul'da 26 binden fazla kişi el ya da ayaklarını kaybetmiş durumda ve bu sayı her geçen gün artıyor.”

Irak'ta bugüne kadar yaşanan çatışmalar, savaşlar özellikle de son olarak IŞİD ile mücadele Musul’da çok şiddetli geçti. Kollarını ya da bacaklarını kaybeden insan sayısının Musul’da diğer yerlere göre daha fazla olmasınının bir nedeni de bu.

Hengaw projesi engelliler arasında büyük bir memnuniyet yarattı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli