Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, dünyada yaşanan nüfus artışına karşı su kaynaklarının azaldığına dikkati çekerek, “Bu konuda eğer dikkatli olmazsak ve teknik olarak akıllıca davranmazsak, hepimiz felakete maruz kalırız” dedi.
Cumhurbaşkanı Reşid, Irak’ta birçok çevresel sorun yaşandığını, özellikle su ve enerji konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.
Irak ve Kürdistan Bölgesi genelinde yapılacak olan nüfus sayımına ilişkin de konuşan Reşid, Erbil ve Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde 1957’deki sayımları baz alma konusunda anlaştığını hatırlattı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.
Rûdaw: Birkaç yıldır iklim değişikliği konferanslarına katılıyorsunuz. Irak’ın bu konferansta katılımını nasıl değerlendiriyorsunuz ve dünya, Irak’a nsıl yardım edebilir?
Latif Reşid: Şüphesiz bu tür konferanslar her yıl düzenleniyor, bu Irak ve zirve için faydalı olabilecek şeylerin desteklenmesi oluyor. Gerçekten de bu konferanslar özellikle çevre, iklim değişikliği, enerji, su kullanımı ve insanlık için yaşam gereksinimleri konusunda yıllık olarak önemli bir hale geldi.
Bildiğiniz gibi nüfus artıyor; Bölgelerin nüfusu artıyor. Sahip olduğumuz gelir enerji, su ve diğer şeylerle sınırlıdır. Ve eğer dikkatli olmazsak ve teknik olarak akıllıca davranmazsak, hepimiz felakete maruz kalacağız. Bildiğiniz gibi havalar değişti, bu yıl hiç sel felaketi yaşanmayan birçok ülkede bile su baskını yaşandı maalesef. Sıcaklıklar arttı. Irak ve Kürdistan'da birkaç yıldır kuraklık yaşıyoruz. Bazen kısa sürede yoğun bir yağmur yağıyor, ardından kuraklık görüyoruz; Eskisi gibi değil. Sonra tüm bunlar bir iklim etkisi yaratıyor.
Bizim de rolümüz, projelerimiz bunlara dayalı olmalı. Irak'ta bir takım iklim, enerji ve su sorunlarımız var. Tarımımızın büyük bir kısmı eski yöntemlerle yapılıyor ve henüz yeni yöntemler keşfedemedik. Irak'ta genel olarak enerji kıttır. Yer altı enerjisinden, petrolden vb. bahsetmiyorum. Ancak elektrik seviyesi düşük ve enerjiyi düzgün dağıtamıyoruz. Ayrıca enerji yönetimi, tarım ve su kullanımı da aynı seviyede değil ve bunları ele almamız gerekiyor. Dolayısıyla Iraklı yetkililerin böyle bir konferansa katılımı memnuniyet verici ve gerekli, umarım devam ederiz.
Rûdaw: Size nüfus sayımı hakkında soru sormak istiyorum.
Latif Reşid: Peki bunun konumuzla ne alakası var?
Rûdaw: Doğrusu bu bizim için bir fırsat. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde bu konuda siz de rol oynadınız. Kürdistan Bölgesi nüfus sayımı konusunda tereddütlü. Siyasi sorun olmayacağına dair güvence verilecek mi?
Latif Reşid: Herhangi bir tereddüt olduğunu düşünmüyorum. Umarım endişelenecek bir şey olmaz. Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyeti ve federal hükümet heyeti ile tüm konular ayrıntılı olarak tartışıldı. Toplantıların çoğunda dışişleri bakanı da aramızdaydı, diğer bakanlar da yanımızdaydı, bölge yetkilileri de yanımızdaydı, her şey konuşuldu. Dün Sayın Neçirvan Barzani ile bu konuyu konuştuk. Sanırım bugün Başbakan (Muhammed Şiya es-Sudani) Erbil'e gidip bu konuyu konuşacak. Umarım seçimlerdeki gibi olur.
Rûdaw: 140’ıncı Maddeyi etkilemez mi?
Latif Reşid: Hayır, 140’ıncı Maddeyi etkilemez. Tam tersine 140’ıncı Maddeyi etkilememesi için elimizden geleni yaptık, bununla hiçbir ilgimiz yok. 1957 nüfus sayımında kaydı olanların da sayılması lazım. Biz başka bölgelere dönüp yeni düzenlemeler yapmayı düşünmüyoruz. Bu, herkesin kendi yerinde bulunduğu bir sayım olacak.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın