ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Irak Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

13-05-2024
Rûdaw
Etiketler ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski Fuad Hüseyin Irak UNAMI
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, Irak hükümetinin resmi olarak misyonun sona ermesini istemesinin ardından Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) geleceği de dahil olmak üzere bir dizi konuyu tartışmak üzere bugün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi.

Irak Başbakanı Şiya Sudani, çarşamba günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten UNAMI'nin görev süresini 2025 sonuna kadar kalıcı olarak sona erdirmesini talep ederek, "Irak'ta siyasi bir misyona sahip olmanın gerekçelerinin artık geçerli olmadığını" vurgulamıştı. 

Bunun ardından ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. Görüşme sonrası X Patformu’nda açıklamada bulunan Romanowski, şunları söyledi:

“Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile UNAMI'nin geleceği, bölgesel gelişmeler ve IKR'de (Kürdistan Bölgesi) zamanında seçim yapılmasının önemini tartışmak üzere önemli bir toplantı yaptık. #USIraq360 ortaklığımızın önemli bir parçası.”

Başbakan Sudani, BM Genel Sektereri Antonio Guterres'e gönderdiği mektupta, UNAMI'nin çabalarının "sadece ekonomik reform, hizmet sunumu, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği ve diğer kalkınma konulardaki çalışmalarını tamamlamakla sınırlı olması gerektiğini" vurgulamıştı.

Sudani, Irak hükümetinin "tam işbirliği yapmaya ve destek sunmaya" hazır olduğunu, ayrıca misyonun kapatılmasına yönelik bir mekanizma üzerinde görüşmek ve üzerinde anlaşmaya varmak üzere bir teknik ekip göndermeye de hazır olduğunu bildirmişti.

UNAMI, Bağdat'ın kalkınma çabalarını desteklemek amacıyla Ağustos 2003'te BM Güvenlik Konseyi'nin 1500 sayılı kararı uyarınca kuruldu.

UNAMI, kalkınma ve insani programları doğrudan uygulamasa da önemli bir rol oynuyor. Irak hükümeti ile ülkede faaliyet gösteren 20 Birleşmiş Milletler kuruluşu, fonu ve programı arasında ortaklık ve teknik işbirliğini kolaylaştırıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli