İran Dışişleri Bakanı Vekili Bagheri Irak’ı ziyaret ediyor

13-06-2024
Rûdaw
Etiketler İran Dışişleri Bakanı Vekili Irak Ziyaret Ali Bagheri Kani İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran Dışişleri Bakanı Vekili Ali Bagheri Kani, bugün iki günlük gezi için Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Bagherii Kürdistan Bölgesi’ni de ziyaret edecek.

Bakan Bagheri, Irak Dışişleri Bakanlığı’nın ikili ilişkilerden sorumlu müsteşarı Muhammed Hüseyin Bahr el-Ulom tarafından Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda karşılandı. Bakan’ın Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Bagheri'nin Erbil ve Süleymani'yi de ziyaret etmesi ve Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani ile de görüşmesi planlanıyor.

İran devlet medyasında Bagheri'nin ziyaretiyle ilgili haberlerde iki dost ve kardeş ülkenin üst düzey yetkililerinin bölgesel ve uluslararası konuları istişare edeceği kaydedildi.

İran ve Irak, Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden bu yana güçlü ilişkilere sahip. Tahran'ın o zamandan bu yana Bağdat üzerindeki nüfuzu arttı ve ülkede, Tahran'daki Şii yönetimine bağlı düzinelerce silahlı grup bulunuyor.

Her iki ülke ayrıca güçlü bir ekonomik ilişkiye sahip.

İran’ın nükleer müzakerelerini yürüten ve İran Dışişleri eski Bakan Yardımcısı olan Bagheri, Dışişleri eski Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile birlikte helikopter kazasında ölmesinin ardından göreve başladı.

Ali Bagheri Kani’nin Dışişleri Bakanlığı görevini devraldığından bu yana Irak’a yaptığı bu ilk ziyaret, planlanan Ortadoğu turunun bir parçası aynu zamanda.

Bakan Bagheri, geçen hafta Lübnan ve Suriye'yi ziyaret ederek burada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail saldırılarını ele almıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli