Irak Petrol Bakan Yardımcısı: Nisan ayının sonunda Türkiye'ye 350 bin varil petrol ihraç edebiliriz

09-04-2024
Etiketler Irak Petrol Bakanlığı Kürdistan petrolü Kerkük Türkiye Kürdistan-Ceyhan Petrol Boru Hattı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Petrol Bakanlığı Musul'da onarılan petrol boru hattı aracılığıyla Nisan ayı sonuna kadar Türkiye'ye 350 bin varil petrol ihraç edileceğini açıkladı.

Irak Petrol Bakanlığı Madencilik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Basım Muhammed Khızeyr “Nisan ayı sonundan itibaren Türkiye'ye günde 350 bin varil petrol ihraç edebilecek petrol boru hattının onarımına başlandı” dedi.

10 yılı aşkın süredir kesintiye uğrayan petrol ihraç boru hattı, şehrin yeniden ele geçirilmesi ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) sınır dışı edilmesinin ardından onarıldı.

Petrol boru hattının onarılma projesinden sorumlu Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili Rûdaw'a "Boru hattının yüzde 85'ten fazlası petrol ihracatına hazır" bilgisini verdi.

Hat Kerkük'ten başlayıp Riyaz'a, ardından Bêci'ye, Ninova Ovası'na oradan Zaho Pêşxabur üzerinden Türkiye'ye geçiyor.  

Kaynak, boru hattı üzerinden Irak'a petrol ihraç etmenin maliyetinin 1,20 dolar olacağını belirterek, Musul'daki Geyara rafinerilerinden çıkan petrolün, ağır olması ve petrolün kalitesini bozması nedeniyle ihraç edilen petrole dahil edilmeyeceğini söyledi.

"1 milyon varile ulaşacak"

Petrol bakanlığı yetkilisi, boru hattının günde 350 bin varil petrol ihraç edebileceğini bu miktarın zamanla bir milyon varile ulaşabileceğini dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 6 Nisan'da Bağdat'ı ziyaret ederek Irak Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ve çok sayıda siyasi liderle görüştü.

"Başkan Neçirvan Barzani'nin Bağdat ziyaretinin ana konusu petrol ihracatı"

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab 7 Nisan'da Rûdaw yaptığı açıklamada, Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretinde Irak Cumhurbaşkanı ile tartışılan ana konulardan birinin petrol meselesi olduğunu, bunun da bölgede petrol ve gaz kanununun olmayışından kaynaklı çözülmeyi bekleyen temel bir sorun olduğunu kaydetti.

Dilşad Şahab, Irak'ta daha pahalıya mal olan şirketlerin ücretlerinde sıkıntı yaşandığını belirterek, "Şu anda bu konuda çok güzel bir ilerleme var ve doğru yönde ilerliyor” dedi.

Kerkük ve Kürdistan petrolü geçtiğimizi yılın Mart ayında Paris Tahkim Mahkemesinin kararıyla bir yıldan fazla bir süredir ihracatı durdurulmuşu.

Irak Parlamentosu Petrol, Gaz Ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Üyesi Basem Gharebavi, Rudaw'a, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatı sorununun aksamadığını, Kürdistan Bölgesi’nin petrol üretiminin yeniden başlayacağını söyledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli