Irak İçişleri: Yabancı cafelere saldıranların bazıları emniyet mensubu

04-06-2024
Etiketler Cambridge Enstitüsü Bağdat KFC
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Irak İçişleri Bakanlığı  Bağdat’ta Amerikan menşeili cafelere düzenlenen saldırıların faillerinden bazılarının güvenlik güçleri mensubu olduğunu açıkladı.

Irak İçişleri Bakanı Mayıs ayında Bağdat’ta saldırıya uğrayan Amerikan cafe ve İngiliz enstitüsü soruşturmasına ilişkin açıklama yaptı.

Saldırılar 26-27-30 Mayıs tarihleri arasında KFC ile iki şubesi Chili House, Caterpillar ve Cambridge Enstitüsü'ne gerçekleşti.

İçişleri Bakanlığı, saldırıların yedi araba ve motosiklet taşıyan kişiler tarafından yerli yapım bombalarla gerçekleştirildiğini söyledi. Tespit edilen saldırganlar savcılık kararıyla yakalandığı kaydedildi.

Yakalanan kişiler Terörle Mücadele Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca tutuklama istemiyle mahkeme sevk edildi. Söz konusu yasaya göre, ömür boyu hapis ile ölüm cezası arasında değişebiliyor.

Açıklamaya göre, soruşturma sırasında tutuklanan şüphelilerden bazıları, saldırıları kaçan diğer şüphelilerle birlikte gerçekleştirdiklerini itiraf etti.

İçişleri Bakanlığı, "Şüphelilerden bir kısmının maalesef güvenlik güçlerine mensup olduğunu ve eylemlerinin ABD çıkarlarına zarar verdiği gerekçesiyle yapıldığını ve bu çalışanların tutuklanarak özel mahkemeye teslim edildiğini" bildirdi.

İsrail'in Gazze'deki savaşı nedeniyle ABD markalarını boykot çağrıları artarken, Pazartesi günü bir kaç araçla  gelen onlarca kişi Bağdat'ta KFC ve Chili House restoranlarına saldırdı.

26 Mayıs'ta KFC şubesine derme çatma bir bomba atılarak küçük hasar meydana geldi. Ertesi gece maskeli adamlar başka bir şubeye girerek camları kırdı. Caterpillar ve Cambridge Enstitüsü de saldırıların hedefi oldu.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Bağdat'ta "ABD'ye ve uluslararası işletmelere yönelik birçok saldırıyı" kınadı.

Geçtiğimiz ay, İsrail'in Gazze'deki bir kampta düzinelerce sivili öldürmesinin ardından Sadr Hareketinin lideri Mukteda Sadr, Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin "kan dökülmeden diplomatik yollarla" kapatılması yönündeki çağrısını yineledi.

Gazze'deki savaşın Ekim ayında başlamasından bu yana, Filistin yanlısı aktivistlerin öncülük ettiği bir boykot hareketi, Starbucks ve McDonald's gibi büyük Batılı markaları hedef aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli