Eğitim hakları engellenen Afgan kadınlara İran'dan sürpriz davet

26-12-2022
Etiketler İran Afganistan Kadınlar Eğitim
A+ A-

Haber Merkezi – İran, eğitim görmeleri engellenen Afgan kadınlara her türlü desteğe hazır olduklarını açıkladı.

Taliban hükümetinin Afganistan’da kadınların üniversiteye gitmesini yasaklayan kararı dünyada büyük tepki topladı.

Bu karar tepki gösteren ülkeler arasında İran da vardı. Jina Emini’nin hayatını kaybetmesi ardından kadınlar öncülüğünde büyük protestolara sahne olan İran, Afganistan’da eğitim görmesi engellenen kadınlara her türlü desteğe hazır olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı danışmanı Resul Musavi önceki gün Afganistan'ın Tahran Büyükelçisi ile görüştüğünü ve eğitim almak isteyen Afgan kadınlara desteğe hazır olduklarını bildirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan İranlı yetkili, Tahran'ın Afgan kadınların üniversite eğitimine devam edebilmesi için online kanallar dahil her türlü olanağı sunmaya hazır olduklarını belirtti.

Öte yandan kadınlara üniversite eğitimin yasaklanması üzerine cumartesi günü Herat'ta düzenlenen bir protesto eyleminde Taliban güçlerinin göstericilere karşı tazyikli suyla müdahale ettiği bildirildi.

Görgü tanıklarının bildirdiğine göre tazyikli suyla müdahale, kentte yaklaşık iki düzine kadının yasağı protesto etmek için valinin evine doğru ilerlerken "Eğitim hakkımızdır" sloganları attığı sırada yaşandı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Afganistan’a sert tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de geçen hafta Taliban'ın yasağına sert tepki göstermiş, kararın iptali için Taliban yetkilileriyle görüşerek adım atacaklarını kaydetmişti.

İran’da baskılara karşın üniversitede okuyan kadınların oranı erkeklerden fazla. İran üniversiteleri, son dönemde başörtüsü yasağına karşı başlayan ve tüm ülkeye yayılan protestoların merkezi haline gelmişti.

Jina Emini’nin ölümü ardından kadınların öncülük ettiği eylemler, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana İranlı dini liderlere karşı en büyük başkaldırılardan biri oldu. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre 100 gündür devam eden gösterilerde en az 500 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. İki gösterici idam edilirken 20'den fazla kişi hakkında da idam kararı verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli