Pakistan 1,7 milyon göçmene ülkeyi terk etmeleri için bir ay süre verdi

05-10-2023
Etiketler Pakistan Göçmen Sınır dışı İslamabad Afgan Afganistan
A+ A-

Haber Merkezi - Pakistan'daki geçici hükümetin İçişleri Bakanı Sarfaraz Bugti, ülkede yasa dışı yaşayan yabancıların (Afganların), Pakistan'ı gönüllü terk etmeleri için 1 Kasım'a kadar süre verildiğini belirtti.

Başkent İslamabad'da basın toplantısı düzenleyen Bakan Bugti, yasa dışı olarak ülkede bulunan yabancılara ilişkin açıklama yaptı.

Geçici hükümetin, Pakistan'da yasa dışı yaşayan yabancılara, ülkeyi gönüllü şekilde terk etmeleri için 1 Kasım'a kadar süre tanıdığını belirten Bugti, 1 Kasım'dan sonra bu kapsama giren tüm yabancıların sınır dışı edileceğini söyledi.

Gerekçe intihar saldırıları

Pakistan halkının güvenliğinin öncelikleri olduğunu dile getiren Bugti, ocak ayından bu yana ülke genelinde 24 intihar saldırısı düzenlendiğini, saldırganlar arasında Afganistan vatandaşlarının da bulunduğunu kaydetti.

Bugti, Pakistan'da 1,73 milyon Afganistan vatandaşının yasal belgeleri olmadan yaşadığını ve ülkede 4,4 milyon Afgan'ın bulunduğunu kaydetti.

Karar, geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar'ın başkanlığında yapılan toplantıda alındı. Toplantıya, Pakistan ordusunun başındaki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asım Munir ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

“Herhangi bir baskıya maruz kalmamalılar”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Pakistan Sözcüsü Kayser Han Afridi, Pakistan'da yasa dışı bulunan yabancıların ülkelerine gönüllü dönmeleri ve herhangi bir baskıya maruz kalmamaları gerektiğini belirtti.

Afridi, kayıtsız Afganistanlıların sınır dışı edileceğine dair kaygı verici haberler gördüklerine işaret ederek konuyla ilgili hükümet paydaşlarından açıklık talep ettiklerini vurguladı.

Sözcü Afridi, uluslararası korumaya sahip Afganların sınır dışı edilmemesini sağlayacak bir mekanizmayı uygulaması için İslamabad yönetimine çağrıda bulundu.

Taliban yönetimi kararı gözden geçirmesini istedi

Taliban yönetimi, Pakistan'da yasa dışı yaşayan Afganların sınır dışı edilme kararına karşı çıkarak, Pakistan hükümetinden söz konusu politikasını gözden geçirmesini istedi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, X sosyal medya platformunda konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Mücahid, "kabul edilemez" olarak tanımladığı bu kararı, Pakistan'ın gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Afgan mültecilerin Pakistan'ın güvenlik sorunlarıyla ilgisinin bulunmadığını kaydeden Mücahid, Afganların Pakistan'dan gönüllü olarak ayrıldıkları sürece Pakistan'ın hoşgörülü davranması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.