Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretinin tarihi netleşti

22-08-2023
Etiketler Türkiye Irak Kürdistan Bölgesi Hakan Fidan Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 22-24 Ağustos tarihleri arası Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edeceği bildirildi.

Hakan Fidan’ın Türkiye Dışişleri Bakanı olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yapacağı ziyaretin tarihi belli oldu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada “Sayın Bakanımız, 22-24 Ağustos 2023 tarihlerinde Irak'a resmi bir ziyarette bulunacaktır. Ziyaret kapsamında Bağdat'ta ve Erbil'de üst düzey temaslar gerçekleştirecektir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında “Ziyaret vesilesiyle, Irak'la işbirliğimizi olumlu bir gündem temelinde her alanda daha da ilerletmeye matuf imkanlar ele alınacak; güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır” denildi.

Irak Dışişleri: Fidan bugün Bağdat'a ulaşıyor

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmad Sahaf Rûdaw’a yaptığı açıklamada Hakan Fidan’ın bugün Bağdat'a ulaşacağını ve daha sonra Erbil'i ziyaret edeceğini söyledi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmad Sahaf, Fidan'ın Bağdat’ta Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geleceğini  kaydetti. 

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre; Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, daha sonra Erbil’e geçerek Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile görüşmelerde bulunacak.

Türkiye Dışişleri Bakanı'nın Bağdat ziyareti, Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine verdiği karar sonrası 25 Mart'tan bu yana Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatını askıya alındığı bir zamana denk geliyor. Mahkeme, Irak'ın Türkiye'yi Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihraç ettiği gerekçesiyle şikayet etmesi üzerine Irak lehine karar verdi.

Bağdat yönetimi, Türkiye'yi Kürdistan petrollerini taşıma ve tankerlere yüklemesi nedeniyle 1973'te imzalanan anlaşmayı ihlal etmekle de suçluyor. 

Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası, Bağdat'ın onayı olmadan 2014 ve 2018 yılları arasında Kürdistan Bölgesi petrolünü ihracı nedeniyle Türkiye'yi yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminata mahkum etmişti.

Türkiye: Irak tazminat ödeyecek

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tazminat haberlerinin yayınlanmasının ardından bir açıklama yaparak, Bağdat yönetiminin ödeme yapacağını duyururken miktar belirtmedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ülkemiz ile Irak arasında Paris merkezli ICC nezdinde görülen dava hakkında Irak'ın tahkim davasını kazandığı haberlerinden sonra kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Türkiye birçok uluslararası enerji projesinin önemli bir paydaşı olarak her zaman sorumluluklarının bilincinde hareket etmiştir. Ülkemiz, bölgede yaşanan bütün istikrarsızlıklara rağmen 1973 yılından beri Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Sistemi'ni çalışır durumda tutmak için milyarlarca dolarlık harcama yapmış ve küresel petrol piyasalarında istikrarın korunması için gereken katkıyı sağlamıştır. Söz konusu anlaşmazlığın dostane çözümü için hem taraflarla hem de ilgili ülkelerle yoğun bir diplomasi yürütmüştür. Davanın gelinen bu aşamasında hakem heyeti, Irak’ın beş talebinden dördünü reddetmiştir. Ülkemizin taleplerinin ise büyük çoğunluğunu kabul ederek Irak’ın bu ihlaller sebebiyle Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmetmiştir. Türkiye, her zamanki gibi uluslararası hukukun gereğini yerine getirmeye ve anlaşmazlığın asıl tarafları arasında kalıcı çözüme ulaştırılması için her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır."

Reuters haber ajansı, Irak petrolünün ihracını durduran Türkiye'nin 1,5 milyar dolarlık tazminatı ve diğer açık davaları Irak yönetimi ile müzakere etmek istediğini kaydetti.

Hakan Fidan'ın Bağdat ziyareti, Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani'nin iki günlük Ankara ziyareti sonrası gerçekleşiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli