Türkiye Enerji Bakanı Bayraktar Erbil’de

24-08-2023
Etiketler Alparslan Bayraktar Türkiye Erbil Kürdistan Bölgesi Hakan Fidan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar başkent Erbil’e ulaştı. Bayraktar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Başbakan Mesrur Barzani arasındaki görüşmeye katılacak.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ardından bugün de Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erbil’e geldi.

Bakan Bayraktar’ı Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili Kemal Muhammed ve Erbil Valisi Omid Xoşnaw karşıladı.

Rûdaw muhabiri Rence Cemal, Bayraktar’ın, Başbakan Mesrur Barzani ile Hakan Fidan arasında gerçekleşecek görüşmeye katılacağını aktardı.

Gündemde Kürdistan'dan petrol ihracatı var

Bayraktar, Salı günü Ankara’da Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani ile bir araya gelmiş, görüşmede, Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanına üzerinden ihracatına başlanması konusu ele alınmıştı.

Bayraktar’ın ziyareti Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası'nın kararının ardından 25 Mart’ta Kürdistan petrolünün Ceyhan’a ihracatının durdurulduğu bir döneme denk geliyor.

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Ceyhan’a petrol ihracatını “Bağdat'ın izni olmadan ihraç ettiği” gerekçesiyle Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na şikayet etmiş, mahkeme Türkiye’yi 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkum etmişti.

Türkiye ve Irak, Kürdistan’dan ihracatının yeniden başlatılması konusunda defalarca müzakerelerde bulunmuş ancak bir sonuca varılamamıştı.

Rudaw'ın uzmanlardan edindiği bilgiye göre, Kürdistan Bölgesi'nden Ceyhan limanına petrol akışının durdurulmasının yarattığı zarar yaklaşık 5 milyar doları buluyor.

Bayraktar ile Abdulgani arasındaki görüşmede, 6 Şubat depremlerinin ardından rehabilitasyon ve inceleme çalışmaları devam eden Kürdistan-Türkiye ham petrol boru hattından petrol akışının yeniden başlamasının önemine vurgu yapılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.