FT: Suudi Arabistan ile İran arasında üst düzey görüşme gerçekleşti

18-04-2021
Rûdaw
Etiketler İran Suudi Arabistan Irak Financial Times
A+ A-

Haber Merkezi - Financial Times’ın haberine göre diplomatik ilişkileri kopuk olan Suudi Arabistan ile İran arasında 9 Nisan 2021 tarihinde üst düzey bir görüşme gerçekleşti.

Gazetenin üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre, iki ülkenin üst düzey yetkilileri 5 yıl aradan sonra ilk kez 9 Nisan tarihinde Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araya geldi.

Görüşmede, Yemen'de İran'ın desteklediği Husilerin Suudi Arabistan'a düzenlediği saldırılar da ele alındı.

Financial Times'ın üst düzey bir yetkiliden aldığı bilgilere göre görüşme olumlu geçti.

Yetkili, Suudi heyetine istihbarat şefi Halid bin Ali el-Humaidan tarafından başkanlık edildiğini söyledi ve önümüzdeki hafta yeni bir görüşme turunun planlandığını ekledi.

Haberde bir Suudi yetkilinin ise İran ile görüşüldüğü yönündeki iddiaları yalanladığı belirtildi.

Haberde ayrıca İran ve Irak hükumetlerinin de konu hakkında yorum yapmadığına dikkat çekildi.

Ancak üst düzey bir Iraklı yetkili ve yabancı bir diplomat da görüşmeleri doğruladı.

Iraklı yetkili, Bağdat'ın İran ile Mısır ve İran ile Ürdün arasındaki “iletişim kanallarını” da kolaylaştırdığını sözlerine ekledi.

Iraklı yetkili ayrıca, “Başbakan (Mustafa Kazımi), Irak'ı bölgedeki bu düşman güçler arasında bir köprüye dönüştürme konusunda kişisel olarak bir rol oynamaya çok hevesli. Bu rolü oynayabilmesi Irak'ın çıkarına. Bölgede ne kadar çok çatışma yaşanırsa o kadar çok oynanır” dedi.

Suudi Arabistan, Suudi şehirlerine ve petrol altyapısına yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İran yanlısı Husi isyancılara karşı Yemen’deki savaşını durdurmayı arzuluyor.

Husiler ise bu yıl bir çok defa Krallığa yönelik insansız hava araçları ile saldırılar düzenledi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi geçen ay Suudi Arabistan'a resmi bir ziyaret düzenlemişti.

Ortadoğu'da nüfuz kazanma mücadelesinde iki rakip olan Suudi Arabistan ile İran arasındaki yakınlaşmaya ilişkin haber, Washington'un İran politikasında değişim sinyalleri vermesinin ardından geldi.

Joe Biden yönetimi 2015 yılında İran ile imzalanan ve Donald Trump'ın tek taraflı feshettiği nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak istiyor.

Washington, Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekalet savaşına sahne olan Yemen'deki savaşın da sona ermesi için taraflara baskı uyguluyor.

Suudi Arabistan Trump'ın 2018 yılında nükleer anlaşmadan çekilme ve İran'a yaptırımlar uygulama kararını desteklemişti.

Riyad yeni bir nükleer anlaşmanın daha belirgin hükümlere sahip olması ve İran'ın nükleer füze programının yanı sıra bölgede çeşitli paramiliter güçlere verdiği desteği de hedef alması gerektiğini savunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

2 Ekim'de Şam'da gerçekleşen İsrail hava saldırısı güvenlik merkezleri ve elçiliklerin bulunduğu semte iki gün içinde yapılan ikinci saldırı oldu. / Foto: AFP

İsrail’in Şam’a düzenlediği hava saldırısında Nasrallah’ın damadı da öldürüldü

İsrail’in dün Suriye’nin başkenti Şam’ın Mezze Mahallesi'ndeki 3 katlı bir binaya düzenlediği hava saldırısında, geçen hafta öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Kasir’in de öldürüldüğü öne sürüldü.