Irak ve İran arasında güvenlik anlaşmasına ilişkin görüşme

06-09-2023
Etiketler İran Kürdistan Bölgesi Irak Güvenlik anlaşması Rojhılatlı partiler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasını değerlendirdi. İki bakan anlaşmanın Kürdistan Bölgesi tarafından uygulanması öngörülen maddelerini değerlendirildi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre İranlı Bakan, Erbain törenlerine katılan İranlı ziyaretçilere göstermiş oldukları misafirperverlikten ötürü Irak halkı ve hükümetine teşekkür etti.

Görüşmede iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin geliştirilmesi ve ilerletilmesine vurgu yapıldı. Ayrıca taraflar, Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına bağlılıklarını taahhüt etti. Bakanlar Kürdistan Bölgesi’nin bu konuda attığı adımları değerlendirdi. 

İranlı bakan, karşılıklı çıkarları ilgilendiren bir dizi konuyu görüşmek üzere mevkidaşı Fuad Hüseyin’i Tahran'a davet etti.

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde,  iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzaladı. Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor. 

Irak Hükümet Sözücüsü Basim El-Awadi, 28 Ağutos’ta  X platformundan yaptığı açıklamada, "Irak'ın egemenliği, Irak'ın sınırlarını herhangi bir saldırıdan korumak için güvenlik anlayışları gerektirir. Bu nedenle Irak, İran ile sınırda yaşanabilecek sızmalara karşı önlemler, aranan şahısların teslim edilmesi, silahsızlandırma ve kampların kaldırılması hakkında anlaşma imzaladı ve Irak taahhütlerini yerine getirdi" İfadesini kullandı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci 4 Eylül’de Erbil’de İçişleri Bakanı Reber Ehmed ile, Süleymaniye’de KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile görüştü. Ziyarette İran ile Irak arasında imzalanan  sınır güvenliği anlaşması değerlendirildi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada Eylül ayına kadar silahsızlandırılmamaları halinde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacaklarını söylemişti.

İran Rojhılatlı siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki ailelerinin kaldığı kamplarını ve parti merkezlerini füzeler, kamikaze İHA’lar ile hedef aldı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli