Neçirvan Barzani ile Abu Dabi Veliaht Prensi El Nahyan bir araya geldi

12-06-2021
Rûdaw
 Başkan Neçirvan Barzani, Abu Dabi Veliaht Prensi El Nahyan ile bir araya geldi
Başkan Neçirvan Barzani, Abu Dabi Veliaht Prensi El Nahyan ile bir araya geldi
Etiketler Neçirvan Barzani Birleşik Arap Emirlikleri Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan Abu Dabi
A+ A-

Abdu Dabi (Rûdaw) – Resmi temaslarda bulunmak üzere BAE’de bulunan Başkan Neçirvan Barzani, Abu Dabi Veliaht Prensi El Nahyan ile bir araya geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ne döndü.

El Nahyan'ın resmi daveti üzerine dün akşam saatlerinde Abu Dabi’ye giden Neçirvan Barzani, Al Bateen Havalimanı’nda Devlet Bakanı Ahmed Ali el Sayh ve Irak’ın Abu Dabi Büyükelçisi Muzher Cuburi ve BAE’nin Erbil Başkonsolosu Ahmed İbrahim El Zaher tarafından karşılandı.

Barzani, ziyaret kapsamında bugün ilk olarak Irak'ın Abu Dabi Büyükelçiliğini ziyaret ederek, Büyükelçi Muzafar Cuburi ve büyükelçilik çalışanları ile bir araya geldi.

Ziyarette Barzani’ye Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Kıdemli Dış Politika Danışmanı Felah Mustafa da eşlik etti.

Başkan Barzani daha sonra Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ile bir araya geldi.

Rûdaw muhabiri Helkewt Ezîz’in bildirdiğine göre, iki lider görüşmede, Kürdistan Bölgesi ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin ikili ilişkilerinin güçlendirilmesi, Kürdistan Bölgesi ile BAE arasında yeni ortak çalışma alanlarının istişare edilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede ayrıca son bölgesel gelişmeler de ele alındı. İki lider arasındaki görüşme yaklaşık 2 saat devam etti. Görüşmenin ardından Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ne dönmek üzere başkent Abu Dabi’den ayrıldı.

Twitter’dan teşekkür mesajı mesajı yayınladı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani görüşmenin ardından Twitter hesabından bir mesaj yayınladı. Birleşik Arap Emirliği liderliğine Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta verdikleri destek için teşekkür ettiğini ifade eden Barzani şu ifadeleri kullandı:

“Veliaht Prens @MohamedBinZayed ile tanışmak bir onurdu Bugün Abu Dabi'de ikili bağları ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi, bölgesel barışı ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren diğer konuları tartıştık. BAE'nin liderliğine Kürdistan Bölgesi ve Irak'a verdikleri sürekli destek için teşekkür ettim.”

 

Görüşmenin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanlık ofisinden yazılı bir açıklama yapıldı. Görüşmede ele alınan konuların belirtildiği açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak’a olan desteğini yinelediği vurgulandı.

Açıklamaya göre iki taraf görüşmede Irak'taki siyasi durum ve seçim süreci, IŞİD’in saldırılarının yeniden başlamasına yönelik endişeler, koronavirüs pandemisi ile ilgili yaşanan son gelişmeler ve bölge barışını sürdürmeye yönelik çabalar ele alındı.

Neçirvan Barzani görüşmede ayrıca, Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın annesi Şêxe Fatîme Bint Mubarek’in binlerce doz Covid- 19 aşısını Bölgesel Yönetim’deki mülteci ve göçmenlere ulaşmasını sağlayan çabaları için teşekkür etti.

BAE - Kürdistan Bölgesi ticari ilişkileri

Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, İran ve Çin’den sonra Kürdistan Bölgesi ile en fazla ticari ilişkilere sahip olan ülke konumunda. Kürdistan Bölgesi ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yıllık ticaret hacmi 1 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu da Kürdistan Bölgesi'nin körfez ülkeleri ile gerçekleştirdiği ticari ilişkilerin yüzde 30’una denk geliyor. 120 BAE menşeli şirket Kürdistan Bölgesi’nde faaliyette bulunuyor. Bu şirketler şimdiye kadar Kürdistan Bölgesi’nde 3 milyar 310 milyon dolar civarında üretimde bulundular. Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi geçmiş yıllarda Kürdistan Bölgesi’ndeki göçmenler için büyük maddi yardımda bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli