Rûdaw Gazze’de: İsrail'in misilleme hava saldırısı kentte havayı değiştirdi

08-10-2023
Muhammed Salim
Gazze / Foto: Rûdaw
Gazze / Foto: Rûdaw
Etiketler İsrail Gazze Hamas
A+ A-

Gazze (Rûdaw) – Cumartesi günü Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısı ve ardından İsrail'in Gazze'ye misilleme saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Gazze’de bir yandan göç yaşanırken bir yandan da sağlık sisteminde aksaklıklar yaşanıyor. Yetkililer uluslararası topluma yardım çağrısı yaptı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Cumartesi sabahı İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu ise saldırılardan sonra Gazze Şeridi'nde misilleme amacıyla çok sayıda uçakla hava saldırısı başlattı.

Gazze’de bulunan Rûdaw muhabiri Muhammede Salim, şehir merkezinde bombalanan binaların enkazına gelen Gazzelilerle görüştü.

Ailesi ile bombardımandan sağ kurtulan Halil Ayad, dört füze ile yıkılan binadaki ticari bürosundan geriye kalan eşyaları arıyor.

Ailesinin korku ve endişe içinde kaldığını anlatan Ayad, “Görüntüler çok ama çok korkunçtu. Dört çocuğum var, biri bacaklarımdan tutuyor, bağırıyordu. ‘Baba, baba’ diyordu, eşim bir yandan beni tutuyordu, kadınlar çığlık atıyorlardı. Etrafı duman ve toz kapladı, çoğumuz cam ve demir parçalarından yaralandık” diye anlattı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre dünden bu yana İsrail hava saldırılarında Gazze’de 370 kişi hayatını kaybetti.  

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref Kadra, “Uluslararası toplumu Gazze’deki hastanelere acil malzeme sağlanmaya çağırıyoruz. Ayrıca sağlık kurumlarının korunmasını istiyoruz. Sürekli bombardıman altında sağlık ekipleri ve ambulanslar çalışamıyor. Şu ana kadar üç sağlık çalışanı öldü, üçü de yaralandı. Ayrıca beş ambulans da devre dışı kaldı” dedi.

Gazze Şeridi'ne düzenenen hava saldırılarında, 159 konut tamamen yıkıldı, bin 210 konut ise kısmen hasar gördü. Bombardımanlar nedeniyle şu ana kadar 20 bin kişinin kenti terk ettiği belirtiliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli