Erbil (Rûdaw) – Erbil’de yaşayan dul bir kadın, sosyal medya üzerinden yardım istediği bir din adamı tarafından kandırıldığını ve “muta nikahı” ile bir kaç saat birlikte olup terk edildiğini öne sürdü. Din adamı ise iddiaları yanıtsız bıraktı.
Başkent Erbil’de 5 yıl önce eşini kaybeden dul bir kadın, başından geçen ilginç dolandırılma hikayesini Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’e anlattı.
Kimliğinin gizli tutulmasını iste kadın, Şubat 2023’te Snapchat üzerinden dini bir konu hakkında soru sormak için tanınmış din adamlarından birine mesaj gönderdiğini anlattı.
Din adamının kendisine yardımcı olacağını söylediğini, ardından evine gelip durumunu yerinde gördüğünü belirten kadın, “Evden ayrılırken yazılı bir not bıraktı. Notta bana evlilik teklifinde bulundu. Sonra telefonda konuştuk. Ailemin görüşünü aldım ve ona sesli mesaj göndererek anne ve babamın buna karşı olduğunu söyledim. Ama o, daha önce evlendiğim için bu kararı kendi başıma verebileceğimi, ailemden sınırlı kişilerin bilmesinin kafi olacağını anlattı. Teklifini kabul ettim ve sonra aracına bindik, sosyal medya üzerinden sohbete davet ettiği iki kişiyi nikah şahidi yaptı ve evlendik” dedi.
Ardından din adamının tuttuğu bir apartman dairesine gittiklerini dile getiren kadın, orada bir buçuk saat kadar birlikte kaldıklarını ve ardından adamın ayrıldığını söyledi.
Kadın, “Daha sonra beni aramadı. Mesajlarıma cevap vermedi. Bir hafta sonra kısa bir mesaj ile ‘seni bir arkadaşım arayacak’ dedi. Ne olduğunu, neden böyle davrandığını sorduğumda ise beni engelledi. Sonra arkadaşı olan kişiden bana, ‘hoca seni boşadı’ diye kısa bir mesaj geldi” diye konuştu.
Bahsettiği din adamının sosyal medya üzerinden dini içerikli sohbetler yapan tanınan biri olduğunu aktaran kadın, aralarında geçen sesli mesajların bir kopyasını yanında bulundurduğunu belirtti.
Rûdaw’a konuşan kadının bir akrabası da, din adamının ilk başta kadınla sosyal medyadan konuşurken bir resmini istediğini, kadını gördükten sonra ona bir ev karşılığında evlilik teklif ettiğini, dul kadının bunu kabul ettiğini söyledi.
Rûdaw muhabiri konuyu Kürdistan Bölgesi Yüksek Fetva Meclisi’ne sordu.
Kürdistan Bölgesi Yüksek Fetva Meclisi Başkanı Prof. Dr. Hasan Müftü, elektronik ortamda çevrimiçin şahitlerin huzurunda nikah kıymanın şeriatta yeri olmadığını söyledi. Söz konusu olayda nikahın geçerli sayılması için hiç bir şartın yerine getirilmediğini belirten Müftü, bu yüzden nikahın geçersiz olduğunu dile getirdi.
Rûdaw muhabiri telefon üzerinden din adamına ulaştı ancak kendisi konu hakkında konuşmak istemediğini söyledi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın