Dr. Aras Toplum Projesi Duhok'ta binden fazla gencin katılımıyla hayata geçirildi

04-02-2024
Etiketler Dr. Aras Community (Toplum) Projesi Dr. Aras Sağlık Duhok
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde sağlık alanında bilinçlenmenin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan Dr. Aras Community (Toplum) Projesi Duhok'ta açıklandı. Proje diğer şehir ve ilçelerde de hayata geçirilecek. Dr. Aras Bradosti, projeyi "Hükümete halk sağlığı kararlarınızı destekleyeceğimizi ve insan ölümlerinin yüzde 70'ine neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklara dur demek için buradayız" sözleri ile tanıttı.

Dr. Aras Bratosti, Dr. Aras Community (Toplum) Projesi’ni dün Duhok’ta binden fazla gencin katılımıyla duyurdu. Projenin tanıtımı için yapılan toplantıda konuşan Dr. Aras, “Projeye Duhok'ta başladık çünkü temeli Duhok’ta olan her proje yüzde 100 başarılı oluyor" dedi.

Dr. Aras Community, sağlık bilincini yaymak ve Kürt öğrencilere, gençlere ve gönüllülere sağlık alanından rol oynama ve geldikleri farklı yerlere, kültürlere ve ortamlara göre program fikrinin tasarlanmasına katılma fırsatı sunuyor.

 Dr. Aras Community (Toplum) Projesi nedir?

Dr. Aras, sağlık alanında bilinçlenmeyi yaygınlaştırmak amacıyla Kürdistan'da büyük bir ulusal proje gerçekleştirmek için iki yıldır çalıştığını anlattı.

Duhok'u projenin ana merkezi yapmak istediklerini belirten Dr. Aras, “Bu nedenle Kürdistan'a hizmet etmek için Dr. Aras Community’i kurduk ve Duhok'ta başlayacağız” dedi.

Projenin tanıtımında çağdaş tarihin farklı aşamalarında ortalama insan ömrü hakkında bilgi veren Dr. Aras, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra 1948 yılında kurulduğunu o dönemlerde I. ve II. Dünya Savaşlarının etkisiyle ortalama insan yaşamı süresinin 46 yıl olduğunu, ancak bugün bazı ülkelerde ortalama yaşam süresinin 85 yıl olduğunu anlattı.

Dr. Aras, “Yani ülkeler, insanlarının sağlığını iyileştirerek ortalama yaşam beklentilerini yükseltmeyi başardılar. Artık dünyada ortalama yaşam süresi 73 yıldır” bilgisini paylaştı.

Geçtiğimiz yüzyılda milyonlarca insanın ölümüne neden olan kızamık ve tüberküloz gibi hastalıkların artık çaresinin bulunduğundan bahseden Dr. Aras, sıtma ve AIDS gibi hastalıklarda ciddi oranda azalma yaşandığını söyledi.

Dr. Aras, son 20 yılda, bir dizi halk sağlığı çalışması sayesinde doğum sırasında ölümlerin de üçte bir oranında, çocuk ölümlerinin ise yarı yarıya azaldığını belirtti.

“Elektronik sigara yasağına zemin hazırlanmalı”

Kürdistan Bölgesi'nde elektronik sigara yasağının bir günde allanmasının hatalı olduğunu anlatan Dr. Aras, Fransa gibi bir ülkenin 20 yıl üzerinde çalışıp zemin hazırladığını, ardından yasaklama kararı çıkarttığını söyledi.

Dr. Aras, "Sigara içme oranını azaltmak ameliyat gerektirmez ancak bunun için kamuoyunu bilinçlendirmemiz, sigaraya vergi getirmemiz, kafeteryalarda ve halka açık yerlerde sigara içme yasağını getirmemiz gerekiyor" önerilerinde bulundu.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar ölümlerin yüzde 70'ine neden oluyor

 Dr. Aras, projenin hedeflerinden birinin de halkı etkileyen ve önlenebilir bulaşıcı olmayan hastalıkları azaltmak olduğuna dikkati çekti.

“Artık dünyadaki ölüm nedenlerinin yüzde 70'i bulaşıcı olmayan hastalıklardır” diyen Dr. Aras, obezite, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve tüm kronik hastalıkların bunlardan bazıları olduğuna ve bu hastalıkların çoğunun önlenebileceğine dikkati çekti.

Kürdistan Bölgesi'nde gereksiz ilaç kullanımına değinen Dr. Aras, “Grip mevsimi geldi ve grip viral bir hastalık ama sırf ilacı satmak ve kar elde etmek için insanlara antibiyotik veriliyor. Bu antibiyotiklerin vücudu nasıl etkilediğini biliyorlar ama para daha cazip olduğu için bunu yapıyorlar” eleştirisinde bulundu.

Bu durumun yan etkilerini hatırlatan Dr. Aras, "Artık bakterilerimiz ilaçlara ve antibiyotiklere tepki vermiyor çünkü onları gereksiz yere kullanarak bağışıklık kazanıyoruz” dedi.

Halka açık yerlerin doğası

Hava kirliliğinin ulusal, sistematik ve küresel bir sorun olduğunu ancak ülkelerin halka açık yerleri korumak için bir dizi yasal önlem aldığını belriten Dr. Aras Bradosti, "Kafeteryalara, insanlara nargile servisi yapıyorsunuz ama ben onların dumanını solumak istemiyorum diyebilmeliyiz. Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bunu kafeterya ve restoranlara dayatması lazım” diye konuştu.  

Dr. Aras, “Bizler Dr. Aras Toplum Projesi olarak gençlerden oluşan bir ordu olarak Sağlık Bakanlığı'na ve hükümete, çocuklarımızın ve hamile annelerimizin halka açık yerlerde sigara dumanını solumamaları için bu kararın uygulanmasına yardımcı olacağımızı söylemek için buradayız” şeklinde

Geçtiğimiz yıl Kürdistan Bölgesi'nde düzenlenen sağlık konferansında vatandaşların sağlık merkezlerini 13 milyon kez ziyaret ettiği açıklanmıştı.

Dr. Aras, "Bu açıklandığında, toplumumuzda sağlıklı bir vatandaşın hastalanmasına izin verdiğimiz için 13 milyon kez kaybettiğimizi, başarısız olduğumuzu hissettim. Evet. En iyi hastanelere, en iyi ameliyat imkanlarına sahip olalım ama bir vatandaşın hastalanmasına izin verirsek kaybetmiş oluruz. Çünkü insanların sağlığı her şeyden daha önemli” dedi.

“Kürdistan Bölgesi’nde sağlık sektörü yok”

 Kürdistan Bölgesi’ndeki sağlık sektörüne eleştirilerde bulunan Dr. Aras Bradosti, “Sağlık hizmetlerimiz gelişmiş ülkelerin, Avrupa ülkelerinin dörtte biri seviyesinde bile değil. Bu nedenle mücadelemizi hastane duvarlarının ötesine taşımalı ve insanların hastalanmasına izin vermemeliyiz. Eğer hastalığın vücudumuza girmesine izin verirsek kaybederiz” diye konuştu.

"Kürdistan'da şu an var olan sağlık sektörü değil, hastalık sektörüdür” diyen Dr. Aras, “Hastalıklar sağlıktan farklıdır. Kürdistan Bölgesi'nde yapılan sadece hastalarla ilgilenmektir, toplumun geri kalan yüzde 95'iyle ilgili bir çalışma yapamıyoruz” yorumunu yaptı.

12 binden fazla kişi kaydoldu

Dr. Aras Toplum Projesi, programın tüm vatandaşlara ulaşana kadar uygulanmasını hedefliyor. Bu nedenle sonraki aşamalara gençlerin, öğrencilerin ve gönüllülerin katılımı öngörülüyor. Amaç, toplum sağlığı konusunda herkesin bilinçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması.

Proje, gençlerin ve öğrencilerin sağlık konusundaki faaliyetlerini halka daha yakın yürütmelerine ve Rûdaw platformları aracılığıyla dünya çapında mümkün olduğunca çok insana ulaşmalarına olanak sağlayacak.

Proje Kürdistan Bölgesi’nin diğer tüm kentlerinde benzer toplantılarla tanıtılacak. Şu ana kadar 12 bin 350 kişi projeye katılmak için ismini yazdırdı. Bunların yüzde 58’ini ise genç kızlar ve kadınlar oluşturuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli