Anne ve babasının sokağa attığı 3 kardeşe halaları sahip çıktı

18-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Akre Duhok Aile faciası IŞİD
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Anne ve babaları ayrıldıktan sonra ortada kalan 3 çocuğun hikayesinin arkasında IŞİD saldırılarının yol açtığı bir trajedi çıktı. Ortada kalan çocuklara, eşini 5 yıl önce kaybeden ve 6 yetim çocuğa bakan halaları sahip çıktı.

IŞİD’in kaçırdığı ve gördüğü büyük işkence sonrası çalışamaz hale gelen bir babanın geçim nedeniyle eşinden ayrılmasıyla dağılan ailenin çocukları sokakta kaldı.

Ortada kalan 3 çocuğa halaları sahip çıktı

Ortada kalan 3 çocuğa halaları sahip çıktı. Kardeşinin 3 çocuğuna sahip çıkan kadının eşi ise 5 yıl önce vefat etti. Eşi vefat ettikten sonra 6 yetime bakan ve hiçbir geliri olmadığını belirten kadın, son 3 yıldır da erkek kardeşinin sokağa attığı, annelerin ise evi terk ettiği 3 yeğenine bakıyor.

Rûdaw muhabiri Naif Ramazan, adının açıklanmasını istemeyen erkek kardeşinin 3 çocuğuna bakan kadının evini ziyaret etti. Duhok'un Akre ilçesinde ikamet eden kadın, 5 yıl önce eşini kaybettiğini, altı çocuğu ile birlikte son üç yıldır da erkek kardeşinin çocuklarına baktığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan kadın, “Durumumuz çok kötü. Ne bir maaş, ne de başka bir gelirimiz var. Babasız 6 yetime bakıyordum, şimdi üzerine 3 de kardeşimin çocukları eklendi. Babaları onlara çok eziyet ediyor, dövüyordu. Hiçbir bakımlarıyla ilgilenmiyordu. Anneleri de evi terk ederek, babasının evine gitmiş, ‘Ben çocuklara bakmam’ demiş. Çocukları sokağa atmıştı. Halk çocukları bana getirdi” diyor.

IŞİD'in kaçırdığı baba iş göremez hale geldi

Arap bir kadın ile Kürt bir erkeğin, 15 yıl önce Musul'da evlenmesiyle 10 ila 13 yaşları arası ikisi kız biri erkek 3 çocukları dünyaya geldi.

Ancak ailenin dünyası IŞİD'in babayı kaçırmasıyla karardı. Örgüt tarafından kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan adam gördüğü işkenceler nedeniyle artık çalışmaz duruma geldi.

Babanın işkencesi sonucu iş göremez hale gelmesi üzerine, çocuklarına bakamaz duruma geldi ve çift bir süre sonra şiddetli geçimsizlik yaşamaya başladı.

Boşanma davası sonlanmadan çocuklarını sokağa attılar

Musul’da yaşayan çift boşanmak üzere mahkemeye başvurdu. Dava henüz sonuçlanmadan karı-koca çocukların bakımını üstlenmeyi reddetti ve onları sokağa attı. Çevredeki insanlar ise çocukları alarak Akre’deki eşi beş yıl önce vefat eden halalarının yanına getirdi.

Ninova Vilayeti’ne bağlı Zummar nahiyesine kayıtlı ailenin bir kısmı 2000 yılında Akre’ye taşınmıştı.

Rûdaw’ın ulaşmak istediği çocukların babası konuşmak istemezken, sosyal medya hesabından ulaşılan Arap asıllı anne ise “Ben onların annesiyim ama asla onlara bakmam. Babaları ne yapıyorsa yapsın” şeklinde ses kaydı gönderdi.

Nüfusları Ninova (Musul) Vilayetine kayıtlı oldukları için Duhok yetimhanesine yerleştirilmeleri kanunen mümkün olmayan çocukların ise gelecekleri belirsizliğini koruyor. Duhok yetimhanesi yetkilileri, çocukların kabul edilmesi için mahkeme kararı ve Kürdistan Bölgesi Toplumsal İşler Bakanlığının onayı gerektiğini belirtiyor.

Rûdaw’a konuşan Duhok Toplumsal Gözetleme Dairesi Müdürü Halil Mikail, “Mahkeme anne ve babalarının çocuklara bakamayacağına kanaat getirir ve çocukların yetimhaneye verilmesini kararlaştırsa kayıtlı oldukları vilayetteki bir yetimhaneye yerleştirilirler” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli