Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye petrol ihracatının askıya alınması, Irak'a 13 trilyon dinardan fazla zarara mal olacağı, 2023’te bütçe açığını 64 trilyondan 77 trilyon dinara çıkacağı öngörülüyor.
Kürdistan Bölgesi’nin Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin (ICC) aldığı karar ardından 25 Mart'tan bu yana Türkiye'nin Ceyhan limanına günlük 400 bin varil petrol ihracatı askıya alındı.
Petrol ihracatının askıya alınmasından sonra Kürdistan Bölgesi hükümetinden bir müzakere heyeti, petrol ihracatının yeniden başlaması konusunda yeni bir mekanizma oluşturmak Bağdat'ı iki kez ziyaret etti.
Bağdat 13 trilyon dinar kaybedecek
Kürdistan Bölgesi, 2023, 2024 ve 2025 Irak bütçe tasarısına göre, genel gelirin bir parçası olarak günlük 400.000 varil petrol ihraç ediliyor.
Petrolün varil başına tahmini fiyatı 70 dolar olarak belirlenmiş durumda.
Kürdistan Bölgesi'nin bütçe tasarısındaki mekanizmaya göre günlük 28 milyon dolar, aylık 840 milyon dolar, yıllık 10 milyar 80 milyon doların üzerinde petrol ihraç ediliyor.
Irak’ta doların dinar karşısında değer kazanarak 1300 dinara yükselmesi ile birlikte; petrol ihracatı günlük 36 milyar 400 milyon dinar, aylık 1 trilyon 92 milyar dinar ve yıllık 13 trilyon 104 milyar dinar (10 milyar dolar) tutarına ulaştı. Bu 199 trilyon büyüklüğünde Irak genel bütçesinin yüzde 6’sını oluşturduğu anlamına geliyor.
Cari açığı artırır
Irak'ın Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının durdurulması nedeniyle gelirlerinde yaşanan düşüş, meclisin onayına sunulan genel bütçe açığını daha da büyüteceği tahmin ediliyor.
Bütçe açığı 64 trilyon 469 milyar 192 milyon 600 bin dinar (49 milyar dolar) olarak belirlenirken, Kürdistan Bölgesi petrol ihraç etmezse Irak bütçe açığının büyüklüğü 77 trilyon 573 milyar 192 milyon 600 bin dinara (59 milyar dolar) yükseleceği belirtiliyor.
Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Biryar Reşid “Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının askıya alınmasının Irak bütçesini olumsuz yönde etkileyecektir ve bütçe açığını artıracaktır. Çünkü bütçe tasarısına göre; Kürdistan petrolünden elde edilen gelir Irak'ın toplam gelirinin bir parçasıdır” dedi.
Kerkük'ün petrol ihracatı kısıtlandı
Yaklaşık bir haftadır Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'nin Ceyhan Limanı’na pompalanan petrol ihracatı askıya alındı. Aynı boru hattındanihraç edilen Kerkük petrolünün ihracatı da askıya alınmış durumda. Rûıdaw'ın Kerkük’te faaliyet yürüten North Oil Company'den (Kuzey Petrol Şirketi) edindiği bilgiye göre, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatı ile eş zamanlı olarak Kerkük'ten petrol ihracatı askıya alındı.
Kerkük'ün boru hattıyla Ceyhan limanına günlük petrol ihracatı yaklaşık 85.000 varil yani aylık 2 milyon 550 bin varile tekabül ediyor. Değeri 178 milyon 500 bin dolar (yaklaşık 232 milyar dinar).
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın