Kürt iş insanları: Kürdistan Bölgesi ve Irak’a vizeler bir an önce kaldırılmalı

01-07-2023
Maşallah Dekak
Foto: Video Alıntısı / Rûdaw
Foto: Video Alıntısı / Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Türkiye Irak Vize Mehmet Kaya İhsan Oğurlu
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Yeni kurulan kabineye Kürdistan Bölgesi ve Irak’a vizelerin kaldırılması çağrısında bulunan Kürt iş insanları, Erbil ve Diyarbakır arasında haftalık 2-3 uçuşun başlatılmasını talep etti.

Diyarbakır-Erbil, Erbil-Diyarbakır arasındaki uçak seferleri, Bağımsızlık Referandumu’ndan sonra durdurulmuştu.

Diyarbakırlı iş insanları, mayıstaki seçimlerden sonra kurulan kabineden Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne gidişlerde vize zorunluluğunun kaldırılmasını talep ederken Diyarbakır-Erbil arasındaki uçuşların yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

“Irak bizim en önemli ticari partnerimiz”

Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, vize kosunda bir umut olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Kürt iş insanlarının vize alma konusunda yaşadığı sorunlarla ilgili adım atılması bekleniyor. Bu, bir umut şu an. Oldukça yüksek bir seviyede bölgede oluşmuş ve bununla ilgili bir an önce adımın atılması bekleniyor ve yeni kabinedeki gerek Dışişleri Bakanı’mıza gerek Sanayi Bakanı’mıza bunları tekrardan bir rapor olarak önümüzdeki hafta tekrardan sunmaya çalışacağız çünkü Irak bizim en önemli ticari partnerimiz, ihracat ve ithalat dengesinde Türkiye’nin en çok artıda olduğu bir ülke.”

“Vizeyi bir an önce kaldırmaları gerekiyor”

Diyarbakır’ın önde gelen iş insanlarından İhsan Oğurlu ise vizenin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirterek “Vizeyi bir an önce kaldırmaları gerekiyor. Erbil’e gitmek isteyenler İbrahim Halil ve Habur’dan (sınır kapıları) dolayı strese girip gidemiyor. Haftada en az 2-3 kez Diyarbakır’dan Erbil’e uçuş olmalı” dedi.

Markasının Kürdistan Bölgesi’nde 13, Irak’ta ise 7 şubesi bulunan Oğurlu, vize sorununun yanı sıra Diyarbakır ile Erbil arasında uçak seferlerinin olmayışının Kürdistan Bölgesi’ne gitmek isteyen iş insanlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli