Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler Muhammed Şiya Es-Sudani Irak Gazze Ezidi Kürt Dr. Xelef Şengali
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin Danışmanı Dr. Xelef Şengali, IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.

Ezidi Kürt kadını, IŞİD üyeleri tarafından kaçırıldıktan on yıl sonra, uluslararası bir kurtarma operasyonuyla özgürlüğüne kavuştu.

Rûdaw'ın ulaştığı bilgilere göre, 21 yaşındaki Fevziye Emin Seydo, Irak'ın Baaj ilçesine bağlı Gir Üzeyir nahiyesinden kaçırılmış, daha sonra IŞİD mensubunun annesi tarafından Gazze'ye götürülmüştü.

"Rûdaw ekranında gördük"

Rûdaw’a konuşan Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani’nin Ezidi İşlerden Sorumlu Danışmanı Dr. Xelef Şengali, “Gazze’ye kaçırılan kadınla ilgili bilgileri Rûdaw ekranından gördük. İlk kez Ezidi olduğunu ve Gazze’de tutulduğunu Rûdaw ekranından duyurmuştu.  

Rûdaw’a teşekkür eden Dr. Xelef Şengali, Ezidi kadının Rûdaw ekranında konuşmasının ardından kurtarılması için harekete geçtiklerini söyledi.

Dr. Xelef Şengali, Irak Dışişleri Bakanlığı, dört ayı aşkın süren çabalar sonucunda, ABD'nin Bağdat ve Amman büyükelçilikleri, Ürdün yetkilileri ve Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın ortak girişimiyle Fevziye'nin kurtarıldığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nda Ezidi Kadın Kurtarma Şubesi Genel Müdürü Serap İlyas, "Fevziye, Gazzeli bir IŞİD üyesinin yanındaydı. IŞİD üyesi öldürüldükten sonra, ölen IŞİD’linin annesi tarafından dört yıl önce Gazze'ye götürülmüştü" dedi.

İlyas, "önemli istihbarat" sonucu Fevziye'nin Gazze'deki yerinin tespit edildiğini, Ürdün üzerinden ülkeye geri getirilerek çarşamba günü Şengal’de ailesine teslim edildiğini belirtti.

Çabalar dört ay sürdü

Diğer taraftan, Irak Dışişleri Bakanlığı, dört ayı aşkın süren çabalar sonucunda, ABD'nin Bağdat ve Amman büyükelçilikleri, Ürdün yetkilileri ve Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın ortak girişimiyle Fevziye'nin kurtarıldığını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Fevziye'nin Dışişleri Bakanı'nın doğrudan koordinasyonu ve gözetimi altında geri getirildiğini ve dün akşam ailesine teslim edildiğini bildirdi.

Ezidi Kürt kaçırılanların kurtarılması dosyasının sorumlusu Xayri Bozani, bugün Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Ezidi kadın ve kızların kurtarılmasına yardımcı olan veya kolaylaştıran herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Bozani, 3 Ağustos 2014’te IŞİD’ın Şengal’e gerçekleştirdiği saldırı sonucunda kaçırılan 6 bin 417 Ezidinin 3 bin 581’inin kurtarıldığını vurguladı.

Irak İstihbarat Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı ve IŞİD'den Kurtulan Kadınlar Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde Fevziye'nin kurtarılma operasyonunu yürüttüklerini açıkladı.

Irak İstihbarat Teşkilatı, bölge ülkelerinden birinden Fevziye hakkında aldıkları ipuçları ve bilgiler üzerine soruşturma başlattıklarını, sonuç olarak çarşamba sabahı Fevziye'nin Bağdat'a getirildiğini ve ailesine teslim edildiğini bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli