Diplomatik temsilciler 11’inci yılında Rûdaw’ı anlattı

29-05-2024
Etiketler Rûdaw Medya Grubu Kürt yayıncılığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw Medya Grubu, ilk profesyonel Kürtçe televizyonu olarak 29 Mayıs 2013’te yayın hayatına başladı. Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı ülkelerin elçi ve konsolosları, 11’inci yılında Rûdaw’ı değerlendirdi.

Rûdaw Medya Grubu’nun profesyonel yayın hayatına başlamasının üzerinden 11 yıl geçti.

29 Mayıs 2013’te ilk yayınından bu güne kadar televizyon, radyo, portal ve sosyal medya ağları üzerinden Kürdistan, bölge ve dünyadaki gelişmeleri aktaran Rûdaw, bu süreçte Kürdistan ve bölge medyası içerisinde önemli bir yer edindi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde bulunan yabancı ülke temsilcileri Rûdaw Medya Grubu’unu tebrik etti ve övgü ile söz etti.

İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen:

“On birinci yıldönümünde Rûdaw Medya Grubu’na en içten tebriklerimi iletiyorum! Rûdaw'ın önemli konulardaki tutumunu, medya özgürlüğünü teşvik etmesini ve kadınların medyadaki rolünü desteklemek için yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyorum.

Basın özgürlüğü bugün zamankinden daha önemli. Rûdaw ve diğer Kürt ve ulusal Irak medyası da bunun önemli bir parçası. İngiltere, dünya genelinde bağımsız ve tarafsız medyanın dostu ve destekçisidir. Rûdaw'ı sürekli bu değerleri desteklemesi ve ülke çapındaki Irak vatandaşları için önemli olan hikayeleri öne çıkarması konusunda teşvik ediyorum."

Finlandiya’nın Irak Büyükelçisi Anu Sarela:

“Rûdaw'a on birinci yıldönümünde en iyisini diliyorum. İfade ve konuşma özgürlüğü demokratik bir toplumun temel ilkeleridir, özgür ve bağımsız bir medya, işleyen bir demokrasinin olmazsa olmazıdır.”

Güney Kore'nin Erbil Konsolosu Cho Kijoung:

“Öncelikle Rûdaw'ın on birinci yıldönümünü tebrik ediyorum. Ayrıca Rûdaw'ın bu yılın prestijli Webby Ödülünü kazandığını duyduğuma sevindim. Bilginiz olsun diye söylüyorum, bu yıl aynı ödülü Koreli BTS Grubu da kazandı. Birkaç yıl önce Kürdistan'da yaşayan Koreliler buraya zeytin ünitesi gönderdikten sonra bölgenin büyümesinden oldukça etkilendiler. Bu büyümenin devam etmesi için medyanın rolü çok önemlidir. Rûdaw'ın toplumdaki güveni güçlendirmek için doğru ve değerli bilgiler sağlamaya devam etmesini bekliyoruz. Birlikte duyarlı bir şekilde çalışalım ki insanlar güveni düşündüklerinde Rûdaw adını hatırlasınlar. Rûdaw Medya Grubu’nun kuruluşunun on birinci yıl dönümünü bir kez daha tebrik ediyorum.

Medyanın birçok işlevi ve rolü var, bazıları beş, bazıları ise yedi ana görevi olduğunu söylüyor. Medyanın hükümetle halk arasındaki rolü çok önemli. Kürdistan hükümeti ile Irak hükümeti arasında medyanın bu taraflar arasında arabuluculuk yapması açısından önemli bir rol oynaması gerekiyor.”

İtalya'nın Erbil Başkonsolosu Michele Camerota:

“Sizlere en iyisini diliyorum. Hepinizi tebrik ediyorum çünkü yakın zamanda çok önemli bir ödül kazandınız, tüm çok uluslu ve uluslararası ekibinizde iyi işler yapmaya devam edin. Gazetecilik toplumun çok önemli bir parçasıdır. Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle."

Hollanda'nın Erbil Başkonsolosu Jaco Beerends:

“Tekrar tebrikler. Elbette bu önemli bir aşama. Son iki yılda Rûdaw'ın birçok ödül kazandığına tanık oldum. Yakın zamanda bir ödül daha kazandı. Rûdaw'a bakış açım olumlu. Bu bölgede bir kaç iyi medya kuruluşunun bulunduğunu düşünüyorum ve tabii ki Rûdaw da onlardan biri.

Medyaya dair gözlemim tarafsızlığın iyi bir şey olduğu yönünde. Cesur genç gazetecilere, öncülük yapmakta istekli olanlara ve ara sıra iktidar hakkında gerçeği söyleyenlere yatırım yapın.”

Filistin'in Erbil Başkonsolosu Nazmi Hızuri:

“Rûdaw, siyasi, ekonomik, sosyal, spor ya da kültürel haberler olsun, her zaman olay yerinde hazır olandır. Her sabah Rûdaw ekibi güzel yüzüyle evlere giriyor. Sadece sabahları değil, he zaman öyle. Ama insanın sabahları bir gülümsemeye ihtiyacı var. Rûdaw'ı güzel bir yüzle gördüğünüzde ki gerçekten çok güzel bir manzara ve birbirinden güzel programlar sunuyor.

Kürdistan medyasının önemli bir Arapça kanalı olması gerekiyor ki Kürdistan çevresindeki Arap kitlelere seslenebilsin, Arapların bu bölge yaşananlardan, bölgenin kültürel, sosyal, geleneksel yapısından, turizm alanındaki yeniliklerinden, kardeşlik değerlerinden ve daha fazlasından haberdar olsun. Çünkü Kürtlerle Araplar arasında aynı toprakta, aynı havada, aynı güzellikte, aynı sevgi ve kardeşlik ruhuyla güçlü ve tarihi bağlar vardır. Dolayısıyla Rûdaw düzeyinde Arap kitleleri konuşturacak, onlara daha yakın olacak bir kanal olması gerekiyor.”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Erbil Başkonsolosu Ahmed el Zahri:

“Rûdaw'ı tebrik ediyorum. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin en önemli kanallarından biridir. Kürdistan Bölgesi'nin en önemli medya platformlarından biri olarak kabul ediliyor ve çok güveniliyor. Rûdaw'ın kuruluş yıldönümü vesilesiyle sizi tebrik ediyorum. Tebrikler. Basınla, özellikle de Rûdaw'daki kardeşlerimizle yaptığım toplantılarda iddialı bir planları olduğunu anladım ve Arap ülkelerinde de güçlü bir temsiliyete sahip olmalarını umuyorum. Özellikle Irak'taki Arap vilayetlerinde ve bazı televizyon programları, sosyal film dizileri ve komedi programları, bunların hepsi Rûdaw'ın bölgedeki varlığını güçlendirecektir.”

Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosu Liu Jun:

“Rûdaw'ın on birinci yıldönümünü kutlamaktan mutluluk duyuyorum. Rûdaw on birinci yaşına bastı. Rûdaw'ın doğum günü kutlu olsun. On bir yıl uzun bir süre değil ancak son on bir yılda Rûdaw ve güçlü yönetimi yorulmak bilmeyen bir ekiple çalıştı ve Rûdaw yalnızca Irak Kürdistan Bölgesi'nde değil, Irak ve Orta Doğu genelinde en önemli ve etkili medya kuruluşlarından biri haline geldi. Bu nedenle Rûdaw'ı ve tüm ekibini son on bir yılda elde ettikleri büyük başarılardan dolayı tebrik ediyorum.

Geçtiğimiz yıl Rûdaw, Pekin'de ofisi ve temsilcisi bulunan ilk Irak medya kuruluşu oldu. Rûdaw'ın Çin'deki yayını oldukça kapsamlı ve dengeli. Buradaki izleyiciler neredeyse her gün Çin'le ilgili Rûdaw TV’den haberler izleyebiliyor. Bu nedenle Rûdaw'ı Çin’deki haberleri yayınlama konusunda gösterdiği büyük başarısından dolayı bir kez daha tebrik ediyorum. Çin'in Erbil Başkonsolosu olarak Rûdaw'ın çalışmalarından büyük gurur duyuyorum. Sosyal medya ağlarının giderek önem kazandığı ve herkesin kullandığı 21’inci yüzyılda bir medya kuruluşunun iyi işler yapmasının kolay olmadığını biliyorum ama Rûdaw'a inanıyorum. Umarım Rûdaw Kürdistan'ın, Irak'ın ve bölgenin en önemli ve etkili medya kuruluşu olmayı sürdürür. İyi şanslar diliyorum. Rûdaw'ın, özellikle Çin haberlerini aktarırken, buradaki izleyicilerine Çin'e ilişkin daha yoğun, dengeli ve objektif haber görme fırsatı vermek için yorulmadan çalışmaya devam edeceğine kesinlikle inanıyorum.

Kürdistan ve Irak'ın tarihi göz önüne alındığında ekonomik ve sosyal kalkınmanın halk için öncelik olduğunu biliyorum. Dolayısıyla bunlar hükümetin de önceliği olmalıdır. Bu süreçte Rûdaw gibi yayın kuruluşlarının da çok önemli rol oynayabileceğine inanıyorum. Umarım Rûdaw tüm haberlere ayrıntılı, objektif, dengeli ve profesyonel bir şekilde yer vermeye devam eder."

Almanya’nın Erbil Başkonsolosu Klaus Streicher:

“Özgür medya ve özgür ifade her demokratik sistemin temel gereksinimleridir. Vatandaşların anlatılan hikayenin her boyutunu bilmesi ve anayasaya uygun şekilde görüşlerini ifade edebilmesi önemli. Rûdaw, Kürdistan medyasının ufkunda merkezi bir konuma sahip.

Almanya medya özgürlüğünün güçlü bir savunucusudur. Kürdistan ve Kürt medyasının özgür, profesyonel ve çoğulcu bir medya sistemi geliştirmeye devam etmesini umuyoruz."

29 Mayıs 2013 tarihinde Rûdaw, televizyon, radyo ve web portal üzerinden medya ağı olarak yayın hayatına başladı.

Bir medya ağı olarak faaliyete geçmeden önce Rûdaw, haftalık  iki dergiden oluşuyordu. Siyasi ve kültürel gündemi ile ilk baskısı 5 Nisan 2008'de, spor baskısı ise aynı yılın 4 Haziran ayında yayınlandı. Rûdaw, dünyadaki dijital yenilik dalgasına ayak uydurma ve çevreyi korumak için kağıt baskıyı kaldırma vizyonuna uygun olarak, 1 Aralık 2019'da spor ve 24 Şubat 2020'de ise genel derginin kağıt baskısına son verdi.

Rûdaw Medya Ağı, dünyanın gelişmiş yayıncılığına ulaşmak için medya alanındaki en son teknolojik yeniliklerden yararlanmaya çalışmıştır. Televizyonlarda Kürtçe’nin Sorani ve Kurmanci lehçelerinde, web portallarda ve sosyal medya ağlarında ise Kürtçe’nin yanı sıra Arapça, İngilizce ve Türkçe dillerinde yayın yapmaktadır.

Kürdistan'ın en çok izlenen televizyon kanalı ve en çok okunan portalı olmasının yanı sıra, uluslararası merkezlerinin istatistiklerine göre dünyanın birçok bölgesindeki sosyal ağlarda çok sayıda takipçisinin olduğunu gösteriyor.

Bu çok dilli Kürt ağı olma özelliği taşıyan Rûdaw Medya Ağı son on bir yılda onlarca uluslararası ve yerel ödül kazandı.

Profesyonelliği, yeteneği ve güvenilirliği sayesinde başta Fransız haber ajansı Associated Press ve Avrupa Haber Ağı INEX gibi dünyanın önde gelen haber kanalları ile ajansları için Kürdistan ve bölgedeki olay ile gelişmelere ilişkin önemli bir haber kaynağı haline gelmiştir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli