Kerkük (Rûdaw) - Irak'ta Şii askeri yapılanması Heşdi Şabi bünyesinde görev yapan Türkmen tugaylarının feshedilmesi tepkilere neden oldu. Türkmenler Kerkük ve Selahaddin vilayetlerinde kararı protesto etti.
Heşdi Şabi Genel Kurulu, geçtiğimiz Cuma günü (26 Temmuz 2024) Türkmenlerin Selahaddin ve Kerkük vilayetlerindeki Şii gücü olan olan Kuzey Komutanlığı Gücü’nün feshedilmesine karar verdi.
Heşdi Şabi, Kuzey Komutanlığı’nın komutanı Ebu Rıza Neccar’ı da görevden alındı.
Söz konusu karar Kerkük ve Selahaddin'deki Şii Türkmenlerin tepkisine neden oldu. Türkmenler iki kentte de protesto gösterileri düzenledi.
Türkmen siyasi partiler, Irak’ta Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ve Heşdi Şabi lideri Falih Fayyaz çağrıda bulunarak kararın geri alınmasını istedi.
Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosundaki Muntesirun Fraksiyonu İletişim Sorumlusu Ali Kasım Bayatlı, "Karara karşıyız çünkü kuvvetin komutanı direnişin ve eşitliğin sembolüdür. Öte yandan Türkmen güçlerinin diğer tugaya nakledilmesi Türkmenlerin Selahaddin ve Kerkük’te verdikleri kurbanlara ve fedakarlıklarına karşı haksızlıktır" dedi.
Bayatlı, Bağdat yönetiminde söz konusu karara karşı bir adım atmalarını beklediklerini aksi takdirde ilerleyen süreçte yeni adımlar atacaklarını söyledi.
İki kentte protesto
Heşdi Şabi Genel Kurulu’nun Türkmen tugaylarını Heşdi Şabi bünyesinde başka tugaya nakledip feshetmesi Kerkük ve Hurmatu'da tepkilere neden oldu. İki kentte karar karşı protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler sloganlar atarak yolları kapattı.
Geçtiğimiz hafta Bağdat mahkemesi Süleymaniye’nin Çemçamal ilçe sınırında bulunan Kormor gaz sahasına saldırmakla suçlanan dört Heşdi Türkmen mensubunun serbest bırakılmasına karar vermişti.
Türkmen tugaylarının feshedilmesinin gerekçesine ilişkin şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.
Heşdi Şabi’nin söz konusu kararına ilişkin şu ana kadar Türkmenlerin büyük bir kesimini temsil eden Irak Türkmen Cephesi’nden açıklama yapılmadı.
Heşdi Şabi'nin Türkmen tugayları
IŞİD'in 2014'te Musul'a yönelik saldırısı ardından Iraklı Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin direniş çağrısının ardından farkı silahlı yapılar bir araya gelerek Heşdi Şabi'yi oluşturdu.
Bu dönemde, Türkmenlerin bir bölümü Heşdi Şabi'ye mesafeli yaklaşırken, bir bölümü ise bu çatı örgütün içinde yer almaya başladı.
Süreç içinde Heşdi Şabi içinde sadece Türkmenlerden oluşan 16'ncı ve 52'nci tugaylar kuruldu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın