Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi'nde son 40 yılda yağış oranlarında ciddi düşüş yaşandı. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerine karşı acil önlem alınması gerektiğini vurguluyor.
Kürdistan Bölgesi'nde kuraklık tehlikesi giderek artıyor. Başkent Erbil’de kuru ve yağışsız geçen günlerde, iklim değişikliği konusu yeniden gündeme taşındı.
Salahaddin Üniversitesi’nde görevli araştırmacı Dr. Huner Abdullah’ın öncülüğünde yapılan yeni bir çalışma, Süleymaniye ilindeki yağış miktarlarında son 40 yılda yaşanan düşüşü gözler önüne seriyor.
1981 ile 2023 yılları arasını kapsayan araştırma, dört kişilik bir ekip tarafından yürütüldü.
Dr. Huner Abdullah, ilk 20 yıllık dönemde Süleymaniye’de yıllık ortalama yağış miktarının 657 milimetre olduğunu, ancak sonraki 20 yılda bu oranın 607 milimetreye düştüğünü vurguladı.
“İklim değişikliğiyle başa çıkmanın iki temel yolu var: etkileri azaltmak ve değişime uyum sağlamak” diyen Abdullah, araştırma sonuçlarını “İklim Değişikliği, Zorluklar ve Çözümler Üzerine 1. Uluslararası Konferans” kapsamında sundu.
Konferans, Salahaddin Üniversitesi tarafından organize edilirken, etkinliğe 29’un üzerinde yerel ve uluslararası üniversite katıldı.
Toplam 73 araştırma arasından 57’si seçilerek 14 farklı panelde ele alındı.
Salahaddin Üniversitesi Rektörü Dr. Kamran Yunus, “Bu konferansın amacı, hükümete ve ilgili kurumlara bilimsel bir perspektif sunmaktır” dedi.
Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanı Begerd Talabani ise, “İklim değişikliği; toprak, su, sağlık ve yeşil alanlar üzerinde büyük etkiler bırakıyor. Uzmanların bu konuda derinlemesine çalışmalar yapması, bu etkilerin önüne geçilmesini sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan bu yılki yağış oranları da endişe verici.
Geçen yıla oranla yağış miktarlarında ciddi düşüşler kaydedildi:
Erbil’de yüzde 78, Süleymaniye’de yüzde 46, Duhok’ta yüze 83, Halepçe’de yüzde 42 ve Kerkük’te yüzde 45.
Uzmanlar, bölge genelinde yaşanan bu yağış azalmasının tarım ve su kaynakları üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın