Erşat Salihi’den Kürdistani Partilere Kürtçe çağrı: Birlik olalım

08-09-2023
Rûdaw
Etiketler Erşat Salihi ITC Kerkük Milletvekili Kürdistan Kerkük Türkmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – ITC Kerkük Milletvekili Erşat Salihi Kürtçe bir bildiri yayımlayarak, Kürdistani Partilere “Birlik olalım” çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Kerkük’te yaşananlardan sonra kentte arttan gerilimden sonra sosyal medya hesabından Kürtçe bir bildiri yayımlayan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Erşat Salihi Kürdistani Partilere seslendi.

Kerkük'ün tüm bileşenleriyle birlikte yeniden inşasının gelecekte ırkçı ve şovenistlerin hegemonyasının önüne geçebileceğini vurgulayan Salihi, Kürdistani partilere seslenerek, “Kerkük’ün petrolünü yerel halk için bir nimet olması için birlikte çalışmayı öneriyorum” dedi.

ITC Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin paylaştığı bildirinin tamamı şöyle:

“Bir Türkmen olarak sizleri geçmişe götürerek bir şeyleri hatırlatmak istiyorum. Saddam Hüseyin 1988 yılında Enfal bahanesiyle Kürt köylerine saldırdığında köylülerin tüm malları varlıkları ve hayvan sürüleri pazarlarda açık arttırmayla satılıyordu. Aramızdaki kardeşlik hukukuna dayanarak Türkmen din alimleri  söz konusu malların ve sürülerin satın alınmasının dini açıdan yasak olduğunu ifade etmiş bunların mazlum ve mahrum kalmış bir halktan alınmış servetler olduğunu söylemişti. Daha sonra 1991 yılında Altun Köprü Domiz'de Türkmenler, Şorca'daki Najat Restoranın önünde Kürtler idam edildi, aynı kaderi paylaştık. Yani birlikte kan döktük.

“IŞİD'e karşı birlikte savaştık, kan döktük”

10 yıl boyunca Ebu Gırep hapishanesindeydim, tutukluluğum sırasında birkaç Kürt kardeşlerim de yanımdaydı, şu ana kadar aramızdaki irtibat devam ediyor: İskan'da Sayın Vahab, Ranya'da Sayın Fatah, Koye’de Sayın Mofaq ve Duhok'ta birkaç kişi daha. 40 yıl sonra yeniden anlamsız şeylerle mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Halbuki biz IŞİD'e karşı birlikte savaştık, kan döktük.

“Kerkük'te polisin çoğunluğu Kürtlerden oluşuyor”

Kürdistan liderliğindeki kardeşlerime şunu söylemek isterim; Kerkük'te ve Kürdistan Bölgesi'nde Kürtlerin haklarını korumak istiyorsanız Suriyeli, İranlı ve Türkiyeli Kürtleri bölgelerimizden çıkarmalısınız (Şorca'da Irak bayrağına hakaret edenler Şorca'lı Kürtler değildi). Alanda bir kaç yabancı genç güvenlik güçleriyle çatışmaya girmeye yeltendi. Lütfen polise karşı gelmeyin çünkü Kerkük'te polisin çoğunluğu Kürtlerden oluşuyor, birbirimizin kan dökülmesini engellemeliyiz.

“Neden Türkiye’nin partisi olan Kürdistan İşçi Partisi'ni destekliyorsunuz?”

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum, bütün Kürdistani partiler merkezi hükümetten para alıyor. Neden haklarınızı hiçe sayan Türkiye’nin partisi olan Kürdistan İşçi Partisi'ni (PKK) destekliyorsunuz? Erbil'e şunu söylemek istiyorum: Parayı Kürt halkına dağıtmak yerine neden İran'a muhalif silahlı kuvvetlerinin bölgenizde bulunmasına izin veriyor ve destekliyorsunuz?

“Gelin hep birlikte geçmişin acı tecrübelerinden ders alalım”

Son olarak Kerkük petrolünün yerel halk için bir nimet olması için çalışmayı tavsiye ediyorum, görev ve mevkileri aramızda eşit paylaşalım, yabancılar ilimizi terk etmeli, şehrimiz asil sakinlerine bırakılmalı. Sizlerden ricam fitne ve kaostan uzak durmanızdır çünkü biz biriz, okullarımız, kurumlarımız, hatta aşiretlerimiz birbirine entegre olmuş durumda, Kürt, Türkmen, Arap, Hıristiyan düşmanlarına izin vermeyelim. Yerinden olmanın çok zor olduğunu herkesten iyi biliyorsunuz, Kerkük halkının başka bölgelere kaydırılmasına izin vermeyin. Gelin hep birlikte geçmişin acı tecrübelerinden ders alalım, nasıl birleşip IŞİD'i yendiğimizi hatırlıyor musunuz? Kürtlerden Şerko, Türkmenlerden Münir Kaflı, Araplardan Muhammed Halil gibi şehitler verdik. Koronavirüs salgınında nasıl birleştiğimizi hatırlayın? Rahimawa'dan Musalla ve Urba’ya nasıl oksijen tüplerini taşıyorduk. Yurtdışından nasıl ilaç getirdiğimizi hatırlayın? Bütün bunlar ne içindi? Elbette Kerkük'ü geleceğimiz yapmak içindi.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli