Kobani davası başladı; mahkemenin eski başkanı hakkında talepte bulunulacak

28-03-2022
Etiketler Kobani davası
A+ A-

Haber Merkezi – Bugün görülecek Kobani davasında iddianameyi kabul eden ve görevden el çektirilen mahkeme heyetinin başkanı Bahtiyar Çolak hakkında açılan soruşturmaya dair savunma avukatları talepte bulunacak.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani davasının 11’inci grup duruşmaları bugün yeniden başlıyor.

Bir önceki iki haftalık duruşma periyodunda mahkeme heyeti tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk’un tahliyesine yönelik avukat ve siyasetçilerin taleplerini ATK raporuna atıfta bulunarak, reddetti.

Dava dosyasında önemli gelişmelerden biri de iddianamenin kabulünde imzası bulunan, davaya özel olarak atanan heyetin başkanı Bahtiyar Çolak’ın görevden el çektirilmesi ve hakkında çıkan iddialardı.

Demirtaş, Çolak hakkında konuşmuştu

Sincan Cezaevi kampüsünde görülen 11 Mart’ta duruşmada avukat Zeynep Sedef Özdoğan, iddianamenin kabulünde imzası bulunan Bahtiyar Çolak’ın HSK’ye sorulmasını ve iddiaların doğru ise duruşmanın şaibeli hale geleceğini dikkati çekmişti.

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Çolak hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bahtiyar Çolak’a dair defalarca reddi hakime yönelik itirazlarımızı sunduk. O dönemde de iddia makamı rahatsızdı. Bahtiyar Çolak bu yargılamayı başlatan heyetin başkanı, çok önemli bir misyon yürüttü. HSK tarafından özel olarak atandı. Sonrasında Kovid-19’a yakalandığı söylendi.

‘Geçmiş olsun’ dedik, bekledik. Dosyada rapor da yoktu, sormadık da. Asaleten dosyaya atandınız. Oldu bitiyle HSK tarafından özel atanan heyet değiştirildi.

Bahtiyar Çolak ile ilgili ciddi iddialar basında ortaya çıktı. Yargılamanın sonucu belirleyen ara kararlara imza atan başkan Çolak’a dair ‘Dedeler’ isimli organize suç örgütünde olduğuna dair soruşturma yürütüldüğü iddiaları var. Bahtiyar Çolak’ın 35 gün önce hakimlikten istifa ettiği, Ankara Barosu’na başvurduğu ve 7 gün önce Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından dosyasının Adalet Bakanlığı’na gönderildiğini öğrendik.”

Çolak hakkındaki talepler reddedilmişti

Avukatlar ve siyasetçiler Bahtiyar Çolak hakkında idari soruşturma açılıp, açılmadığına dair HSK’ye, avukatlık başvurusuna dair hem Adalet Bakanlığı’na hem de Türkiye Barolar Birliği’ne yazı yazılarak, akıbeti hakkında bilgi edinilmesine ilişkin talepleri de yine heyet tarafından reddedildi. İddianameyi bir haftada kabul eden heyetin başkanı Çolak ise geçtiğimiz hafta içerisinde gözaltına alındı ve şu an ev hapsinde.

Tutuklu siyasetçiler ve avukatların Çolak’a dair taleplerini mahkeme heyeti ret gerekçesinde ise şunu öne sürmüştü:

“Talep konusunun mahkememiz dava dosyasına konu olayda maddi gerçeğin aydınlanmasına katkı sağlayacak bir husus olmadığı ve durma kararı gerektiren yasal koşulları oluşmadığını (…).”

“Ankara’da 2020 yılında toplantı”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü “Atadedeler örgütü soruşturması” ortaya çıkan belgelerde Kobani davasının ilk mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın örgütün iki numaralı yöneticisi olduğu kamuoyuna yansıdı.

Soruşturma kapsamında gazeteci Alican Uludağ’ın ulaştığı belgelerde “Atadedeler örgütünün” 2019 yılında milliyetçi görüşleri olan kişilerle görüşerek, faaliyete geçtiği ve kendisini Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yanında sistemsel bir ticari istihbarat teşkilatı olarak adlandırdıkları ve Ankara’da da 2020 yılında bir otelde toplantı yaptıkları bilgileri yer aldı.

Dedeler Whatsap grubu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da isimlerinin “Atadedeler örgütü” tarafından referans olarak kullanıldığı da yansıyan bilgiler arasındaydı. Örgütün üst düzey yöneticilerinin yer aldığı iddia edilen 56 kişinin bulunduğu "Dedeler" adlı WhatsApp grubu da soruşturma kapsamında deşifre edildi. Dosyaya giren yazışmalara göre, Mart 2020 tarihinde hâkim B.Ç., WhatsApp grubundan atama duyurusu yayımladı. Masalar arası bilgi akışının kesinlikle olmayacağı, kişisel sürtüşme, dedikoduya mahal verilmeyeceği uyarısında bulunan B.Ç., 22 ülkenin başdedesinin "Muhammed Başdede" olduğunu iddia etti.

 “Kobani davası hukuksuzluklarla başlamıştı”

Bir önceki heyet başkanı Bahtiyar Çolak hakkında yürütülen soruşturmaya dair Kobani davası avukatlarından Veysi Eski, Mezopotama Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. 

Kobani davasının soruşturma sürecinde hukuksuzlukların başladığını ve bunu mahkeme sürecinin de takip ettiğini hatırlatan Eski, “Bahtiyar beyin başkanı olduğu 22. Ağır Ceza Mahkemesi 3 bin 530 sayfalık iddianameyi bir hafta içerisinde okuyup, kabul etmişti. Biz 26 Nisan 2021’de yapılan ilk duruşmada bir insanın 7 gün içerisinde bu kadar sayfalık iddianameyi okumayacağını belirterek, bunu reddi hakim gerekçesi de yapmıştık. Reddi hakim talebimiz de reddedildi. 2021 yılında adli tatildeki aradan sonra Bahtiyar beyin hasta olduğu davaya girmeyeceği söylendi. O tarihte neden gelmediğine dair taleplerimiz oldu ve sonrasında görevden alındı. Çok sonrasında bu soruşturmadan haberdar olduk” dedi.

Atadededeler örgütü

 “Atadedeler örgütü” kapsamında yapılan gözaltılar ve kamuoyuna yansıyan bilgilere de dikkati çeken Eski, “Baktığınızda Türk yargı sisteminin içine düştüğü durumu ortaya koyuyor. Atadedeler çetesi özel harekat giysili birinin kendisini üst düzey MİT yetkilisi olarak, tanıtıp, hayalinde kurduğu bir filme hakim ve savcıları inandırıp, çete oluşturmuş. Bu çete menfaat çetesi, kendilerini ticari istihbarat yaptıklarını söylüyorlar. Böyle bir yapının içerisinde olan bir kişi onlarca siyasetçiyi yargılayabildi. Yargının FETÖ döneminde daha beter hale geldiğini gösteriyor. Hayali bir figüre inanıp, o figür etrafında vatanı kurtarabileceklerini düşünen insanlar bu ülkede tarihsel dosyalara bakabiliyorlar. Zaten Kobani davasında yapılan hukuksuzluklar ortada. Son gelişmede nasıl bir kumpas dosyası ve hukuksuz bir şekilde yürütüldüğünün göstergesi oldu” diye konuştu.

Eski, yarın görülecek duruşmada savunma avukatları olarak bu konuda da mahkeme heyetinden taleplerde bulunacaklarını belirtti.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen yargılamada yargılanan siyasetçilerin duruşması bugün saat 10.00’da Ankara Sincan Cezaevi kampüsünde başladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli