Ahmet Türk: Kürtler bir olmazsa etkisini Kürdistan’ın dört parçasında görecekler

17-05-2024
Maşallah Dekak
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Kobani Kobani Davası Ahmet Türk Kürdistan Mardin Büyükşehir Belediyesi
A+ A-

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Kobani davasında verilen cezalara ilişkin, “Kürt halkının kazanımlarını yok saymaya çalıştıklarını, Kürt siyasetçilerini susturmaya çalıştıklarını ve Kürt halkının haklarını gözardı etmeye çalıştıklarını biz çok iyi biliyoruz” dedi.

28 Şubat süreciyle ilgili tutuklu bununanlara af çıkmasının tesadüf olmadığını ifade eden Türk, “Bir yandan Kürtleri cezalandırıyorlar, diğer yandan 28 şubat darbe sürecinde yer alanları serbest bırakıyolar. Bakın biz Türk birliğini korumaya çalışıyor, Türk karşıtlarını da cezalandırıyoruz mesajını vermek istiyorlar. Böyle bir mesaj vermek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kürt siyasetçilerinin halkın iradesiyle seçildiğini anımsatan Eşbaşkan Ahmet Türk, iktidarın kayyum politikasını eleştirdi. Türk, “Bugün bakın bunlar suçludur siyaseti yürüterek belediylere kayyum atramak istiyorlar. Kürt siyasetini yasaklamaya yönelik adımlar atılıyor” diye konuştu.

Kürt siyasetçilerine çağrıda bulunan Ahmet Türk, “Açıkçası Kürtlerin birliği çok önemli ve gerekli. Kürtler, Kürt halkının geleceği, hakları, birlik içinde olmadıkları takdirde Kürdistan’ın dört parçasında bunun etkilerini ve krizlerini göreceklerdir” dedi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Rûdaw’ın Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın sorularını yanıtladı.

Maşallah Dekak: Sayın Başkan şunu sormak istiyorum, siz böyle bir kararın verilmesini bekliyor muydunuz? Çünkü malumunuz bir yumşama sürecinden bahsediliyordu, üstüne böyle bir karar verildi.

Ahmet Türk: Yani gerçekten Kürt halkına karşı büyük bir zülüm uzun yıllardan beridir devam ediyor. Kürt halkının kazanımlarını yok saymaya çalıştıklarını, Kürt siyasetçilerini susturmaya çalıştıklarını ve Kürt halkının haklarını gözardı etmeye çalıştıklarını biz çok iyi biliyoruz. Bizler yıllardır siyasetin içindeyiz, biz halkların kardeşliğini savunuyoruz. Biz Kürt halkının özgür ve eşit haklara ulaşmasını istiyoruz. Bizim amacımız budur. Bugün Kürt halkı büyük bir baskı altında. Seyda Cigerxwîn’in de ifade ettiği gibi, “biz kardeşlik diyoruz onlar hayır hayır diyor”. Kürt halkına karşı zülmü sürdürmeye çalıştıklarını biliyorduk. Arkadaşlarımıza ağır cezalar vereceklerini önceden hissetmiştik ve tahmin etmiştik. Bugün uygulanan politika evet Kürt halkına karşı uygulanıyor ama bütün Türkiye halkı üzerinde büyük bir etkisi var. Gün geçtikçe demokrasiden uzaklaşıyorlar. Her geçen gün insan haklarından uzaklaşıyorlar. Her geçen gün hem Kürt halkına hem de Türk halkına zarar veriyorlar. Biz her zaman şunu ifade ediyoruz. Bizim amacımız, halkların kardeşliğidir, halkların eşitliğidir. Kürt halkının dili kültürü ve kimliğine karşı kötü bir baskı uygulanıyor, bunun karşısında da bizler eşitlik ve adalet, Kürt halkının hakları, kimliği ve dili için bir mücadele yürütüyoruz. Kürt dilinin eğitim dili olması için mücadele ediyoruz. Bizim amacımız budur.

Bugün size ceza verildi, ancak bazı generallere de af kararı çıktı. Bu karar sizce tesadüf mü yoksa arkasında bir mesaj mı var?

Ahmet Türk: Kanaatimize göre bu bir tesadüf değildi bir mesaj vermek istediler. Bir yandan Kürtleri cezalandırıyorlar, diğer yandan 28 şubat darbe sürecinde yer alanları serbest bırakıyolar. Bakın biz Türk birliğini korumaya çalışıyor, Türk karşıtlarını da cezalandırıyoruz mesajını vermek istiyorlar. Böyle bir mesaj vermek istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar biz onlara karşı değiliz. Yaşları olmuş 82, 85 serbest bırakılmış ya da bırakılmamış bizim için pek birşey ifade etmiyor. Neden serbest bırakıldı da demiyoruz. Ama biz Kürt halkına karşı yürütülen politikayı eleştiriyoruz. Bizi suçladıkları ve cezalandrıdıkları için değil. Kürt halkına karşı yürütülen, Kürt halkının iradesini tanımayan, Kürt halkının iradesini yok sayan politikaları eleştiriyoruz. Biz buna karşıyız. Bizim amacımız Kürt halkının iradesinin tanınması, bugün 7 milyon insan Kürt halkının siyasetine oy veriyor. Kürt illerinde belediyeler yüksek oranda aldıkları oyla Kürt milletinin iradesini ortaya çıkıyorlar. Bugün bakın bunlar suçludur siyaseti yürüterek belediylere kayyum atramak istiyorlar. Kürt siyasetini yasaklamaya yönelik adımlar atılıyor. Böyle bir politika izleniyor, daha önce de ifade ettiğim gibi bu tarz bir politika ne Kürt halkına bir şey kazandırır ne de Türk halkına.

Maşallah Dekak: Son sorum, bütün Kürtlerin gözü şu anda sizlerde sizlerin vereceği mesajlarda. Güneyde, Rojava’da Kuzeyde çünkü şu anda bir nevi yol ayrımına gelindi, bugün Kürtleri neler bekliyor?

Ahmet Türk: Açıkçası Kürtlerin birliği çok önemli ve gerekli. Kürtler, Kürt halkının geleceği, hakları, birlik içinde olmadıkları takdirde Kürdistan’ın dört parçasında bunun etkilerini ve krizlerini göreceklerdir. Bütün Kürt siyasetçiler bunu iyi anlamalı. Kürt önderler ve Kürtlere öncülük edenlerin Kürtlere karşı uygulanan bu politikaları bir kez daha gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Benim söylemek istediğim budur.

Maşallah Dekak: Çok Teşekkürler.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli