Diyarbakır Barosu ‘anadilde savunma hakkı’ için Kürtçe kurs açtı

27-11-2021
Diyarbakır Barosu
Diyarbakır Barosu
Etiketler Diyarbakır Barosu Kürtçe Kurs Avukat Anadilde Savunma
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadilde savunma hakkının korunması için avukatlar için Kürtçe kurs başlattı. Baroya bağlı 50 avukat, iki ayrı sınıfta haftada 2 gün ders ders görüyor.

Türkiye'deki mahkemelerde anadilde savunma 2013 yılına kadar da yasaktı. 24 Ocak 2013'te çıkarılan 6411 sayılı kanun ile anadilde koruma hakkını tanındı ve yürürlüğe kondu. Ancak anadilde savunma yapmak isteyenler tercüman için ödeme yapmak zorunda.

Diyarbakır Barosu da bu sorunun önüne geçebilmek ve avukatların mahkemede müvekkillerine destek verebilmeleri için Kürtçe öğrenmek isteyen avukatlar için dil kursu açtı.

Rûdaw’a konuşan avukat Mehmet Arak, “Avukat arkadaşlarımızın yüzde 90-95'i muhtemelen Kürt ama maalesef çeşitli nedenlerle çocukluklarından itibaren Kürtçe öğrenemeyenler var. Baroya üye olan avukatların Kürtçe bilmesi, kendisini iyi ifade edebilmesi, halkın sorunlarını halkın dilinden anlaması ve elbette çözüm üretebilmesi gerekiyor” dedi.

Halihazırda baroda haftada iki gün Salı ve Perşembe günleri iki sınıfta Kürtçe kursu veriliyor. Bu kurslara 50 avukat katılıyor.

Avukat ve aynı zamanda kurs öğretmeni Hazım Bozkurt, “Biz birinci düzeydeyiz. Dilbilgisi öğretiyoruz. Bunun dışında Kürtçe konuşma ve yazmalarını ilerletiyoruz. Hem güçlü iletişim kurabilsin hem de Kürtçe daha iyi yazabilsinler diye. Şu an amacımız bu” diye konuştu.

Kursa katılan avukatların bir kısmı Kürtçeyi hiç bilmiyor. Bir kısmı ise kısmı ise Kürtçe bildiği halde yazmayı bilmiyor.

Kürtçe öğrenmek için kursa katılan avukatlar, Rûdaw’a konuştu:

Rozerin İçten: “Avukatım, 27 yaşındayım ama henüz Kürtçe bilmiyorum. Bu öğrenmeyeceğim anlamına gelmez. Öğrenmeye çalışıyorum. Bunun trajik bir durum olduğu doğrudur ama böyle olmaması gerekirdi. Bunun sebebi ne kadar biz isek çevre de sorumludur.”

Mahmut Polat İçten: “Bu yaştan sonra Kürtçe öğrenmek vicdanımı acıtıyor ve beni rahatsız ediyor. Ama bu üzüntü ve vicdan azabı bende bir sorumluluk duygusu uyandırıyor. Bu yüznden elimden geldiğince Kürtçe öğrenmek istiyorum."

Rıdvan Kaplan: “Dil unutuluyor, herkes anadilini öğrenmeli.”

Sümeye Kaplan: “Avukatım ve müvekkilimin hakkını anadilinde savunmak istiyorum.”

Sibel Ateş: “Çocukların anadili hem kendi kültürüne hem de topluma olan bağı ifade ediyor. Bu nedenle Kürt ebeveynlerin çocuklarıyla mutlaka Kürtçe konuşması gerekiyor.”

Bölgede, Diyarbakır Baro Barosu'nun yanı sıra bazı illerdeki barolar bünyesinde de Kürtçe dil kursları bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli