Kürdistan Fetva Meclisi’nden avukatlar hakkında yeni fetva

25-10-2023
Etiketler Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurumu Avukat Mahkeme Fetva
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi İslami Alimler Birliği'ne bağlı Yüksek Fetva Meclisi, kaybedilmiş davalarda karşı tarafın avukatına ödenen “emek” ücretinin “haram” olduğunu bildirdi.

Bir grup avukatın başvurusunu değerlendiren Yüksek Fetva Meclisi, üyelerinin büyük çoğunun görüşü ile iki taraf arasındaki davalarda kaybeden tarafın karşı tarafın avukatına da “emek” karşılığı ücret ödemesinin İslam hukukuna aykırı olduğuna karar verdi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İslami Alimler Birliği İcra Ofisi Sözcüsü Abdullah Şerkaweyi, bu fetvanın bir grup avukatın sorusuna yanıt olarak verildiğini söyledi.

Şerkaweyi, “Mesela bir davada iki taraf da avukat tutuyor. Davayı kaybeden taraf hem kendi avukatına ücret ödüyor hem de karşı tarafın avukatının da emeğinin karşılığında bir miktar para ödemek zorunda bırakılıyor. Fetva bunu haram kılıyor” dedi.

Yüksek Fetva Meclisi’nin kararında avukatlığın kutsal bir meslek olduğuna vurgu yapılarak, geçmişte avukatlık mesleğine dair meclisin görüşlerinin yer aldığı ayrıntılı bir açıklama yapıldığı hatırlatıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli