Uzmanlar olası Rojava operasyonu için uyardı: Tehditler ciddiye alınmalı!

25-05-2022
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Rojava Suriye Sınır ötesi operasyon
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojavalı akademisyen ve siyasetçiler, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon tehdidinin ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. Yorumculara göre; Rusya ve ABD’nin Türkiye konusundaki öncelikleri operasyon olasılığını güçlendiriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’ya yönelik bir kez daha operasyon sinyali verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu açıklamanın ardından Rojava ve Suriye’nin kuzey sınırına askeri yığınak yaptı. ABD ise, Türkiye’nin olası bir operasyonun bölgeyi istikrarsızlaştıracağı uyarısı yaptı.

Uzmanlara göre; bölgedeki ve uluslararası konjonktür, Suriye ve Rojava topraklarına yönelik olası bir operasyona zemin sunuyor. Gelişmeler Türkiye’nin Rojava yönetiminin kontrolündeki bölgelere operasyon ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. 

Daha önce Türkiye ile Rusya’nın Suriye’deki egemenlik sahası konusunda yaşanan çekişmeler Ukrayna savaşının rüzgarı ile birlikte yok olmuş gibi görünüyor. Yerel kaynaklar, Ukrayna ile bir savaşa giren Rusya’nın Suriye’den güçlerini çekmeye başladığını söylüyor.

Gözler artık Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bölgelerin kaderinin Rusya ile Türkiye’nin masadaki pazarlığı ve ABD’nin tavrına çevrilmiş durumda. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price 24 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “ateşkesi” ihlal edecek her türlü girişimi kınadıklarını söyleyerek Türkiye’nin operasyon açıklamasına karşı ülkesinin tavrını açıkladı.

Sözcü Price, “Suriye'de istikrarın daha güçlü olması ve soruna siyasi bir çözüm bulunması için tüm tarafların ateşkes bölgelerine saygı göstermesi ve koruması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyonları da dahil, Ekim 2019'daki ortak açıklamaya saygı duymasını bekliyoruz” dedi.

“Türkiye'nin güney sınırındaki güvenlik kaygılarını anlıyoruz” diyen Ned Price, “Ancak her yeni bir saldırı bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak, koalisyon ve ABD’nin IŞİD'e karşı faaliyetlerini tehlikeye atacaktır” ifadelerini kullandı.

“Operasyon tehdidi ciddiye alınmalı”

Kürt siyasetçi ve akademisyenler ise uluslararası tepkilere rağmen Rojava yönetimi ve Kürtlerin Türkiye’nin operasyon tehdidini ciddiye alması gerektiği görüşünde.

Rûdaw’a konuşan Rojava yönetimine yakınlığı ile tanınan araştırmacı Hüseyin Ömer, ABD ve Rusya’nın “Türkiye öncelikleri” göz önüne alındığında Türkiye’nin son operasyon tehdidinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. 

Hüseyin Ömer konu hakkında düşüncelerini şöyle şöyle getirdi:

“Erdoğan’ın son tehditlerinin öncekilerine göre ciddi olduğu kanaatindeyim. Çünkü Rusya’nın olası bir dünya savaşında Türkiye’ye ihtiyacının olması, operasyon zemini hazırlayan önemli bir faktör. Yine ABD de, Rusya ve Çin’e karşı Türkiye’ye muhtaç.

Türkiye bu zemini iyi kullanıyor. Erdoğan bu ihtiyaçların farkında. Ve  Rojava’ya saldırmak için hazırlık içerisindeler. Bu saldırıları ciddiye alınmalı. Çünkü operasyonun gerçekleşme olasılığı yüksek.”

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) bileşeni Suriye – Kürdistan Demokrat Partisi (S-KDP) Politbüro üyesi Neşat Zaza ise, Türkiye’nin her askeri hareketliliğinin Suriye krizini daha da derinleştirdiği belirterek, Rojava Özerk Yönetiminin izlediği politikayı eleştirdi.

Neşat Zaza, “Bu yönetimin (Rojava) Türkiye’ye karşı takındığı tutum yüzünden bazı bölgeler kaybedildi” şeklinde konuştu.

Rojava yönetiminin Türkiye’nin operasyonlarını engelleyecek bir tutum içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Zaza şunları ifade etti: 

“Eğer siyaset yapıyorsan Türkiye’nin planlarını ve projelerini hayata geçirmek için kullandığı argümanları boşa çıkarmalısın. Oyunda yer alacaksan o zaman rolünü iyi oynamalısın. Her şeyi yap, ardından da kalk de ki Türkiye neden bana saldırıyor.”

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’ya yönelik operasyonu, yarın toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu’nda çıkacak olan sonuç ile  netleşmesi bekleniyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli