Şifa Gerdi Özel Yayını: Şehit düştüğü yerde anılıyor

25-02-2024
Şehit düşmeden önce çekilen Şifa Gerdi'nin son görüntüleri
Şehit düşmeden önce çekilen Şifa Gerdi'nin son görüntüleri
Etiketler Şifa Gerdi Rûdaw Medya Grubu Musul IŞİD
A+ A-

Musul (Rûdaw) - Rûdaw sunucusu Şifa Gerdi, 7 yıl önce bugün Musul’da mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Olay günü yaralanan kameraman Yunus Mustafa, olay gününü ve Şifa Gerdi’yi anlattı.

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de Musul'da IŞİD’e karşı devam eden operasyonu takip ettiği sırada yaşanan bir patlamada şehit düştü. Patlamada kameraman Yunus Mustafa da yaralandı.

Rûdaw, şehadetinin 7’inci yılında şehit düştüğü “Ölüm Çukuru” olarak bilinen Xefse Çukuru’nun başında özel bir program hazırladı.

Çukur çok tehlikeli bir yerdeydi. Arkadaşları ona çukurun tehlikeli olduğunu ve oraya gidilmemesi gerektiği konusunda ısrar etti ancak Şehit Şifa Gerdi, bu çukuru bulup dünyaya göstererek IŞİD katliamlarının bir kanıtını daha ortaya çıkarmak istiyordu.

Rûdaw ekibi çukuru Şii Heşdi Şabi üyelerinin yardımı ile buldu. Ancak çukurun etrafına konulan boöbalı tuzak patladı. Şifa Gerdi şehit düştü, Heşdi Şabi üyesi 7 kişi de hayatını kaybetti.

Olay anında Şehit Şifa’nın yanında olan kameraman Yunus Mustafa o gün yaşananları anlattı.

Xesfe Çukuru’nu çok aradıklarını ancak bulamadıklarını, dönüş yolunda tesadüfen bölgede Heşdi Şabi üyeleri ile karşılaştıklarını söyledi.

Heşdi Şabi üyelerinin yardımı ile çukuru bulduklarını dile getiren kameraman Yunus Mustafa, “Çukurun başında kan izleri vardı. Çukura 3-4 bin kişinin öldürülüp atıldığından bahsediliyordu. Şifa Gerdi, burada yaşanan insanlık suçunu tüm dünyaya duyurmak istiyordu” dedi.

Şifa Gerdi’nin alçak gönüllü ve yardım sever bir insan olduğunu anlatan Mustafa, “Onu Musul’da gezdirdim. Yoksul insanlara yardım ediyordu. Yanımızdaki insanlara evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara veriyordu” diye konuştu.

Şifa Gerdi’nin aynı zamanda çok duygusal olduğunu belirten Mustafa, “Bazı aileleri, perişanlık içindeki insanları gördüğünde ağlıyordu. Çünkü o göçmen olmanın ne  demek olduğunu çok iyi biliyordu. Hakikaten insanlara, çocuklara ve hatta hayvanlara karşı çok şefkatliydi” dedi.

Şifa Gerdi kimdir?

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007-2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan isim Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sözlerine, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” diye başladı kullandı.

2016’da Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.