Rûdaw muhabiri Ferhad Hemo 10 yıldır kayıp: Annesi Hemo’yu anlattı

25-02-2024
Rûdaw TV Rojava muhabiri Ferhad Hemo, 10 yıl önce IŞİD tarafından kaçırıldı
Rûdaw TV Rojava muhabiri Ferhad Hemo, 10 yıl önce IŞİD tarafından kaçırıldı
Etiketler Ferhad Hemo Rojava IŞİD Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw TV Rojava muhabiri Ferhad Hemo, 10 yıl önce IŞİD tarafından kaçırıldı. Hemo’dan o günden sonra bir daha haber alınamadı.  

Rûdaw muhabiri Ferhad Hemo, henüz 25 yaşını doldurmamıştı. Kaçırılmadan 3 ay önce evlenen yeni damat Hemo, geleceğe umutla bakan canlı, heyecanlı ve pırıl pırıl bir gençti. Ancak umudu erkenden söndürüldü.

Ferhad Hemo ve kameraman Mesud Aqil, 15 Aralık 2014 günü, öğlen saat 11:00 sıralarında, Kamışlo-Tıl Koçer karayolu üzerinde pusu kuran IŞİD üyeleri tarafından alıkonularak kaçırıldı.

Daha sonra Ferhad Hemo’nun içinde bulunduğu kısa bir video yayınlandı. Videoda kaçırılmaları, sorgulanmaları ve gördükleri işkencenin ayrıntıları yer alıyordu.

Olaydan yaklaşık 10 ay sonra, 21 Eylül 2015’te bölgedeki aşiret ileri gelenlerinin arabuluculuğuyla Rojava Özerk Yönetimi ile IŞİD arasında Hol kasabasında esir takası gerçekleştirildi. Bu takas sırasında kameraman Mesud Aqil’in de aralarında bulunduğu bir grup serbest bırakıldı.

Ancak  Ferhad Hemo’dan herhangi bir haber alınamadı. Hemo’nun ailesi, akrabaları ve sevenleri hala onun sağ dönmesini umutla bekliyor.

Haseke'deki evlerinin duvarında sadece onun resimleri asılı. Resimler, annesine az da olsa huzur veriyor.

Cesur bir anne olan İlham Ahmed, 10 yıldır ciğerparesini görmeyi umuyor.

Anne İlham Ahmed, “Ferhad Hemo 10 yıldır kayıp. IŞİD onu kaçırdı. IŞİD var olduğu sürece onun IŞİD’in elinde olduğu ve kurtulacağına dair umudumuz vardı. Ancak 2019’daki Bağoz savaşı sonrası şu ana kadar kendisinde haber alamıyoruz. Ferhad yaşıyor mu, şehit mi? Kaldı mı? Bir bilgi sahibi değiliz” dedi.

Acılı anne oğluyla her zaman gurur duyduğunu belirterek, “Ben oğlumun IŞİD tarafından kaçırılmasından dolayı her zaman başımı dik tuttum. Hiçbir zaman oğlumun kötü bir şey için kaybolduğunu düşünmedim. Çünkü Ferhad halkının acılarını, sesini ve haykırışını dünyaya duyurmak uğruna bu yolda gitti. Ferhad’la büyük gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

IŞİD’in saldırılarını arttırdığı dönemde Ferhad Hemo bölgedeki en aktif muhabirlerden biri olarak öne çıkıyordu. Cesur ve doğru haberciliği ile Rûdaw aracılığıyla tüm dünyaya yaşananları doğrudan aktaran önemli ve güvenilir bir kaynak haline gelmişti.

Üç aylık evli olan Ferhad Hemo gençliğine doyamadı. Geride genç bir eş, oğlunun boş evdeki  hayalleri ile avunan, gözü yaşlı ve yüreği yaralı bir anne bıraktı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli