Şifa Gerdi’nin şehadetinin üzerinden 7 yıl geçti

25-02-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Şifa Gerdi Musul Rûdaw Medya Grubu Şêrwana Mezin köyü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw muhabiri Şifa Gerdi, şehadetinin 7’nci yılında doğduğu topraklarda anılıyor. Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017 yılında Musul'da mayın patlaması sonucu şehit oldu. 

Rûdaw, doğup büyüdüğü ve sonsuzluğa uğurlandığı Erbil’in Mêrgesor ilçesine bağlı Şêrwan köyünde Şifa Gerdi’nin arkadaşları ve gençlerle konuştu. Yöre halkı onun yaşamını ve şehadetinin bölgeye nasıl ilham kaynağı olduğunu anlattı.

18 yaşındaki Vina, Barzan bölgesinde dağların arasındaki eşsiz bir doğaya sahip olan köyde bulunan Şifa Gerdi’nin mezarını çiçeklerle süslüyor. Karşısı Hakkari’nin Rubarok (Derecik) ilçesine bağlı Bêrox köyü. Şifa’nın şehadetinin üzerinden 7 yıl geçti.

Vina arada bir öğretmen ve tanıdıkları ile birlikte Fatiha okumak ve çiçekleri sulamak amacıyla Şifa Gerdi’nin mezarını ziyaret ediyor.

Vina Nezihet, “Şifa Gerdi’yi tanıdığımda çok çok küçüktüm. Köy halkı bazen bir araya gelir, Şifa Gerdi’den bahsederiz. Onun ölümü hepimizi derinden yaraladı. Hepimiz için çok acı bir olaydı. Çünkü gerçekten kendi alanında yetenekli ve akıllı bir insandı” dedi.

Çemê köyü sakinlerinden Kameran Ahmed bölgeye gelen ziyaretçilerin kati suretle Şifa Gerdi’nin mezarını görmek istediklerini belirterek, “Çoğu kez bölgeyi ziyarete gelen yabancı misafirlerimizin mutlaka Şifa Gerdi'nin mezarını ziyaret etmek programlarında bulunur. Bölgede onları gezdirdiğimiz yerlerden biri de Şifa Gerdi'nin mezarı oluyor” şeklinde konuştu.

Şêrwana Mezin köyü sakinlerinden Salım Şakir “Bana göre onun gibisi bir daha gelmez. Çünkü Şifa Gerdi, sadece bir muhabir değil aynı zamanda Peşmerge’nin muhabiriydi” diye anlattı.

Şêrwana Mezin Su İdaresi Müdürü Siyaweş Abdullah, Şifa ile ilk kez 2012 yılında yetenekli bir spiker olarak, bir su projesinin törenini sunmak için davet edildiğinde tanışmıştı. 

Siyaweş Abdullah’a göre Şifa Gerdi, su projesinin gerçekleşmesinden çok memnun kaldı çünkü, bu proje sayesinde Şêrwan Mezin’a bağlı 18 köy içme suyuna kavuşmuştu.

Şêrwana Mezin Su İdaresi Müdürü, “Şifa ismini yaşatmak adına bölgede çocuklarına Şifa Gerdi ismini veren çok sayıda aile bulunmakta” dedi.

Bu bölgenin yaşlısından gencine, kadınından erkeğine herkes Şifa'dan büyük bir gururla bahsediyor.

Şêrwana Mezin sakinlerinden olan ve aynı zamanda öğretmenlik yapan Barzan Şükri, öğrencilerini okul bahçesindeki Kürdistan bayrağı etrafında topladıklarını, sık sık vatan sevgisinden, Peşmerge’nin kahramanlıklarından ve Şehit Şifa'dan ve onun cesaretinden bahsettiklerini söyledi.

Öğretmen Barzan Şükri, “Şifa Gerdi birçok yeniliğin önün açılmasının öncüsü oldu. Birçok yolun açılmasına vesile oldu, köprü oldu. Yani gelecek nesillere büyük bir yol gösterici oldu. İnşallah bölgemizde örnekleri daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Rûdaw Medya Grubu'nun cesur muhabiri Şehid Şifa Gerdi, 2017 yılında Musul’da IŞİD’in yüzlerce insanlık dışı suç işlediği bölgede "Fox Musul" isimli programın kaydını yaptıkları esnada daha önceden döşenen bir mayının patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Şifa Gerdi memleketi Şêrwana Mezin Mezarlığı'nda defnedildi.

Bu bölgede Şifa Gerdi mevzu bahis olduğunda, Kürtçe “Şêr şêr e, çi jin e çi mêr e” (Aslan aslandır. Dişisi erkeği olmaz) sözü dillendiriliyor ve ondan ‘dişi aslan’ olarak bahsediliyor.

Şifa Gerdi’nin gazeteci bir Kürt kızı olarak şehit olma hikâyesi ve göstermiş olduğu fedakarlık, büyük gazeteci olmak için hayalleri olan her Kürt kızı ve erkeğine ilham olmaya devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.