Sınır bölgelerinde inceleme yapan komisyon raporunu Kazımi’ye sunacak

21-06-2021
Etiketler TSK PKK Duhok Irak Mustafa Kazımi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Duhok’ta TSK ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerini ziyaret eden Irak Parlamentosu komisyonu, bugün hazırlayacağı raporu Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'ye sunacak.

Komite üyesi Nasir Herki, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, komitenin bugün toplanarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonları ve PKK ile çatışmaların yaşandığı bölgelerde halkın yaşadığı zorluklar ve zararlara ilişkin nihai raporunu hazırlayacağını söyledi.

Nasır Herki, "Rapor hazırlandıktan sonra Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile görüşmek için bir zaman belirleyeceğiz ve raporumuzu sunacağız. Böylece Irak hükümeti daha ciddiyetle durumla ilgilenebilir ve mağdurlara tazminat ödeyebilir” dedi.

Kürdistan ve Irak parlamentosu milletvekillerinden oluşan ortak bir heyet, 8 Haziran günü Duhok’ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerine giderek giderek incelemelerde bulunmuştu.

Heyette, Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı ile birlikte 7 milletvekili ve Kürdistan Parlamentosu Peşmerge, İçişleri, Güvenlik, Tarım, Çevre ve Sağlık komisyonu üyesi 12 milletvekili yer almıştı.

Öte yandan Hristiyan Barış Timi (CPT) örgütü heyeti de dün Duhok’un Amedi ilçesi Kani Masi kasabasına giderek incelemelerde bulunmuştu.  

CPT daha önce hazırladığı bir raporda, TSK’nın Kürdistan  Bölgesi sınırlarında 43 noktada üslendiğini ve bunlardan 6’sının karakol olduğunu bildirmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı karadan başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ediyor.

Operasyonlar nedeniyle sadece Kani Masi’de 7 köy boşaltıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli