IŞİD’in kaçırdığı Ezidileri bulmak için çalışmalar sürüyor

21-04-2019
Rûdaw
Etiketler Ezidi Rudaw IŞİD DSG Rojava Suriye Irak
A+ A-

Erbil (Rudaw) - IŞİD elindeki Ezidi Kürtlerin akıbetini araştırmak üzere Ezidi Ruhani Meclisi’nden Rojava’ya giden heyet, yerel güçlerin yardımıyla 40 Ezidi kadın ve çocuğuna ulaştı.

 

Geçtiğimiz ay Demokratik Suriye Güçleri (DSG) uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle IŞİD’in son durağı olan Bağoz kontrol edildi.

 

Suriye ve Rojava toprakları IŞİD’ten temizlendikten sonra bölgeye giden Ezidi Ruhani Meclisi’nden bir heyet hayatta kalanların bulmaya çalıştı.

 

Yerel güçlerin yardımıyla yapılan araştırma sonucunda 40 Ezidi kadın ve çocuğuna ulaşıldı.

 

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre kadın ve çocuklardan oluşan bir grup Ezidi Kürt, IŞİD mensupları tarafından kaçırılarak Bağoz’a götürülmüştü.

 

Operasyon sonrası 70 bine yakın IŞİD mensubu aileleri birlikte DSG’nin elinde esir tutuluyor. Aralarında Ezidi Kürtleri’nde olduğu grup Haseke’de bulunan Hol Kampı’na götürüldü.

 

2014 yılında Şengal’in düşmesinin ardından binlerce Ezidi Kürt’ü IŞİD mensupları tarafından Suriye’ye kaçırılmıştı.

 

Ezidi Kürtlerin Ruhani Meclisi Müsteşarı Kerim Süleyman, Rojava’daki arama çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Altı kişilik bir heyet olarak Suriye ve Rojava’nın bazı bölgeleri ziyaret ettik. Bu kapsamda yaklaşık 40 Ezidi kadın ve çocuğu tespit ettik. Yaralı olarak hastaneye kaldırılmışlar, ama korkudan olsa gerek kimliklerini gizlemişler” dedi.

 

Çok sayıda Ezidi’nin Haseke’deki Hol Kampı’nda olduğu tahmin ediliyor.

 

Kerim Süleyman, kampa giremediklerini söyleyerek, sözlerine şunalrı ekledi:

 

“Üzerimizdeki elbiselerden dolayı kampa giremedik özellikle Ezidilerin önde gelen din adamlarından kabul edilen Baba Çavuş’ in giysilerinden dolayı giremedik. Ancak Ezidi Kürtlerin akıbeti ile ilgili çok fazla bilgiye ulaştık.”

 

“6 bin 417 Ezidi kaçırıldı”

 

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşlerine bağlı Ezidi İşleri Başkanlığı verilerine göre, 6 bin 417 Ezidi Kürt’ü IŞİD mensupları tarafından kaçırıldı. Şu ana kadar ise yaklaşık 3 bin kişinin kaderi bilinmiyor.

 

İnsan kaçakçılığı yapan Abdullah Şırem, çok sayıda Ezidi’yi IŞİD’in elinden kurtardığını söyleyerek, “Hâlâ çok sayıda kadın ve çocuk Suriye’de mahsur kalmış durumda, Haseke’deki kamplar dışında Raka ve Humus ’ta da olanlar da var” ifadelerini kullandı.

 

IŞİD’in elinden kurtulan kadınlar verdikleri ifadelerde, “Birkaç kez IŞİD mensupları tarafından alınıp satıldıklarını” söyledi.

 

Ezidi Din adamları IŞİD tarafından kaçırılan kadınların tekrar eşleri tarafından kabul edilmesine dair karar çıkarmıştı. Ancak yine karara göre IŞİD mensuplarına ait çocukları kabul edilmeyecek.

 

13 yaşındayken IŞİD tarafından kaçırılan Halime, şu an evli ve 1 yaşında oğlu var. Hilafetin etkisinde kalan kadın çocuğu için kalmayı tercih ettiğini ifade ederek, “Çocuğumu bırakamam çünkü onun hiçbir suçu yok bu nedenle ailemden uzak tek başıma hayatıma devam edeceğim” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli